ارایه الگوی مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در دسترسی زنان به حقوق اجتماعی در ایران (مورد مطالعه: شهر تهران) (PhD)

پدیدآور: نسیم‌السادات محبوبی شریعت‌پناهی

سازمان‌های مردم‌نهاد به‌عنوان رکن سوم جامعه و نماینده جامعه‌ی مدنی می‌توانند دسترسی زنان به حقوق اجتماعی خود را تسهیل کنند. در این راستا، مطالعه نظری نیز حاکی از مشارکت سمن‌ها در دسترسی به حقوق اجتماعی زنان است. در این پژوهش براساس واکاوی‌های اسنادی و کیفی و در فرایند بومی‌سازی شاخص‌ها، شاخص‌های حقوق اجتماعی زنان برابر با آموزش، تحصیل، دانش و آگاهی، اشتغال، بهداشت عمومی، سلامت و مراقبت پزشکی، تأمین رفاه و خدمات اجتماعی و در نهایت مشارکت آموزشی، اجتماعی و فرهنگی مشخص شد. برای این منظور، در ابتدا شاخص‌های استخراج شده از منابع فارسی، انگلیسی و اسناد بالادستی مورد ارزیابی 30 نفر از خبرگان قرار گرفت و شاخص‌های نهایی انتخاب شد که مورد تایید این گروه بوده‌است. در ادامه با روش ترکیبی با وجه غالب کم به جمع‌آوری داده‌ها پرداخته شد. در بخش کیفی مصاحبههای نیمه ساختاریافته‌ای درخصوص مشارکت سمن‌های زنان در دسترسی آنان به الگوی حقوق اجتماعی با مدیران سمن‌های زنان (10 نفر) صورت گرفت، نتایج حاصل از این مصاحبهها به روشن کردن عوامل با اهمیت در مشارکت سمن‌های زنان در دسترسی آنان به این حقوق انجامید. در بخش کمی که با استراتژی پیمایش اجرا شد، شاخصها و متغیرها را بر روی یک گروه بزرگ از مخاطبان زن سازمانهای مردمنهاد مورد آزمون قرار دادیم. پرسشنامه‌ای براساس شاخص‌ها تهیه و بین تعداد 319 نفر از مخاطبان سازمان‌های مردم‌نهاد براساس نمونه‌گیری هدفمند، 30 نفر از خبرگان حوزه حقوق اجتماعی زنان و سازمان‌های مردم‌نهاد و نیز 10 نفر از مدیران سمن‌های زنان توزیع شد، که براساس داده‌های جمع آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS فرضیه‌ها و آزمون شد و در نهایت مدل تجربی پژوهش به‌دست آمد که توسط 20 نفر از خبرگان مورد راستی‌آزمایی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بر اساس نظرات جامعه نمونه در بخش کمی فرضیه اصلی، الگوی مشارکت سمن‌ها در دسترسی زنان به حقوق اجتماعی در ایران الگوی یکپارچه، شبکه‌ای و بومی شده تعاملی نیست، تائید شد. همچنین یافته‌ها بر اساس نظرات جامعه نمونه، فرضیه سطح حقوق اجتماعی زنان در قوانین ایران از یکپارچگی و انسجام پایینی برخوردار است، را مورد تائید قرار داد. همچنین یافته‌ها حاکی از آن است که جایگاه سمن‌ها در ایران از اثرگذاری و قدرت نفوذ پایینی برخوردار است، را تائید کرد. همچنین بر اساس نظرات جامعه نمونه، عوامل اجتماعی و اقتصادی بر مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در دسترسی زنان به حقوق اجتماعی در ایران از اهمیت بالایی برخوردار هستند و این فرضیه تائید شد. در نهایت یافته‌ها فرضیه داشتن تعامل بالای سازمان‌های مردم‌نهاد با نهادهای رسمی را رد کرد و پذیرفت که بر اساس نظرات جامعه نمونه، تعامل سازمان‌های مردم‌نهاد با نهادهای رسمی سهیم در دسترسی زنان به حقوق اجتماعی پایین است. یافته‌های بخش کیفی نیز حاکی از آن است که مطالعه عملکرد سمن‌های مورد مطالعه در دسترسی زنان به حقوق اجتماعی، در خصوص ابعاد پنجگانه حقوق اجتماعی، فعالیت سمن‌ها بیشتر مبتنی بر ابازر آموزش و به‌صورت مشارکتی فعالانه است اما در حوزه سیاست‌گذاری در حوزه حقوق اجتماعی زنان، مشارکت سمن‌ها به سمت منفعلانه تمایل دارد.

کلیدواژه‌ها: سازمان های مردم نهاد،مشارکت،حقوق اجتماعی،شهروندی،زنان

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/