اثر مشارکت تشکل‌های مردمی NGOها بر توسعه روستایی مورد مطالعه: روستاهای شهرستان لردگان

پدیدآور: عباسعلی رئیسی شیخ‌ویسی

امروزه مشارکت اجتماعی بعنوان یکی از مهمترین شاخص‌های سرمایه اجتماعی، بستری مناسب برای حل بسیاری از مسائل و مشکلات مربوط به حوزه‌ی اجتماعی محسوب می‌گردد. از این رو سازمان‌های مردم نهاد در قالب پدیده اجتماعی، بعنوان نماد و واسط مشارکت مردم، نقش با اهمیتی در فرآیند پیشرفت و توسعه پایدار پیدا می‌کند. پژوهش حاضر با موضوع اثر مشارکت سازمان‌های مردم نهاد بر توسعه روستایی مورد مطالعه شهرستان لردگان به روش پیمایشی در سطح 203 روستای تابعه این شهرستان که حداقل یک سازمان مردم نهاد در آن فعالیت داشته در راستای بررسی این تاثیرات به انجام رسیده است. در این روش ابتدا سازمان‌های مردم نهادی که طی یک دوره 12 ساله در حوزه‌ی روستایی فعالیت داشته‌اند مورد شناسایی، سپس به صورت خود اظهاری عملکرد آنان بر اساس شاخص‌های چهارگانه توسعه روستایی سازمان ملل احصاء و در قالب پرسشنامه بین دهیاران روستاهای هدف و در مورد روستاهای فاقد دهیاری از طریق رئیس شورای اسلامی آن روستاها مورد راستی آزمایی واقع گردید و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. از آنجا که فرضیات پژوهش اثربخشی مشارکت آن سازمان‌ها بر توسعه روستایی را فرض نموده لذا نتایج حاصله از آزمون نیز بر آن صحه گذاشته و فرضیه‌ها را به اثبات رسانده است. به طوریکه با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نتیجه‌گیری شد که بین میزان فعالیت سازمان‌های مردم نهاد، میزان رضایتمندی از آن سازمان‌ها، افزایش آگاهی و دانش مردم روستاها و اجرای عملی آموخته‌ها توسط آنان بعنوان چهار سنجه متمایز تعریف شده در بستر شاخص‌های توسعه روستایی که در سطح جامعه هدف دارای مصادیق بوده رابطه‌ی مثبت و معنی‌داری برقرار بوده است (ضریب همبستگی 647. بین فعالیت سازمان‌های مردم نهاد و میزان آگاهی و دانش مردم روستا، ضریب همبستگی 646. بین میزان فعالیت سازمان‌های مردم نهاد و میزان اجرای عملی آموخته‌ها توسط مردم روستا، ضریب همبستگی 617. بین میزان رضایت از فعالیت سازمان مردم نهاد و میزان آگاهی و دانش مردم روستا، ضریب همبستگی 618. بین میزان رضایت از فعالیت سازمان‌ مردم نهاد و میزان اجرای عملی آموخته‌ها توسط مردم روستا) اما در اغلب موارد این اثر بخشی بر شاخص‌های توسعه روستایی “کم” و “خیلی کم” بوده که ضرورت توجه، تمرکز و تقویت بیشتر این قبیل فعالیت‌ها را طلب می‌نماید و همچنین به منظور همگرایی و هم افزایی در انجام فعالیت‌ها، منطبق بر تامین نیازهای جامعه با استفاده از بالا بردن سطح تعاملات میان سازمان‌های غیردولتی، دولتی و مردم مواردی مانند اعتماد سازی متقابل، پرهیز از دیدگاه موازی کارانه، تقویت همکاری‌های بین بخشی، ضابطه‌مند کردن و شفاف سازی در تامین منابع مالی، توجه به مقوله آموزش، نیاز سنجی واقعی از جامعه و نیل به تحقق اهداف آن، اولویت بخشی به مناطق محرومتر و کمتر برخوردار، پیشنهاد گردید.

کلیدواژه‌ها: سازمان های مردم نهاد،مشارکت،توسعه روستایی،لردگان،دهیار