بررسی تاثیر حاکمیت مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی با نقش واسط فرهنگ سازمانی (مورد مطالعه: سازمان بین المللی مردم نهاد خیریه آبشار عاطفه ها)

پدیدآور: حامد شاطرزاده یزدی

افزایش روزافزون اهمیت مدیریت دانش و تبدیل شدن آن‌ به منبع اصلی مزیت رقابتی سازمان ها، لزوم مطالعه ابعاد حاکمیت مدیریت دانش و چگونگی استقرار آن را بیش از همیشه حائز اهمیت کرده است. سازمان‌ها به طور مستمر پیگیر افزایش بهره وری و عملکرد خود هستند، لذا عوامل موثر بر عملکرد سازمان از درجه اهمیت بالایی قرار می‌گیرد. در این راستا و با توجه به پیشینه تحقیقات صورت گرفته، حاکمیت مدیریت دانش نقش موثری بر عملکرد سازمان‌ دارد. در این میان بررسی نقش عوامل موثر بر عملکرد همچون فرهنگ سازمانی به عنوان حمایت گر، میتواند حائز اهمیت زیادی باشد . هدف این پژوهش بررسی تاثیر حاکمیت مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی با نقش واسط فرهنگ سازمانی در سازمان بین المللی مردم نهاد خیریه آبشار عاطفه ها می باشد. جامعه آماری این تحقیق مدیران شعب سازمان که در زمان مطالعه حدود 500 نفر بودند می باشند. از این تعداد با محاسبه از طریق آزمون کوکران 217 نفر به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه‌ می باشد که ابعاد حاکمیت مدیریت دانش شامل فرهنگ سازمانی، توسعه استراتژی، مدیریت منابع ، قدرت و اختیار، مدیریت ریسک، کنترل و ارزبابی بوده ، فرهنگ سازمانی شامل ابعاد خلاقیت و نوآوری، خطرپذیری، توجه به ره آورد و ارزیابی، تاثیر نتایج تصمیمات بر کارکنان، توجه به تیم، تهور طلبی و پایداری بوده است. همچنین عملکرد بر اساس درآمد مالی شعب سازمان مورد مطالعه، سنجش گردید. این اطلاعات در نرم‌افزار تحلیل آماری آموس با اعمال آزمون‌های آماری مناسب با توجه به فرضیات تحقیق، تجزیه و تحلیل گردید و روایی پرسشنامه با استفاده ازنظر خبرگان و همچنین تحلیل عاملی و پایایی متغیرهای پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تائید قرار گرفت. پس از حصول اطمینان از روایی و پایایی، این پرسشنامه به‌ صورت اینترنتی بین اعضای جامعه توزیع گردید. نتایج تحلیل داده‌ ها نشان داد که حاکمیت مدیریت دانش بر فرهنگ سازمانی و عملکرد سازمان تاثیر مثبت و معناداری داشته است اما فرهنگ سازمانی تاثیر معناداری بر عملکرد سازمان مورد مطالعه نداشته است. همچنین این فرضیه که حاکمیت مدیریت دانش بر عملکرد سازمان با واسط فرهنگ سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد رد گردید.

کلیدواژه‌ها: سازمان مردم نهاد،فرهنگ سازمانی،عملکرد سازمانی،مدیریت دانش

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/