نقش سازمانهای مردم نهاد بر فرایند حقوق بین الملل محیط زیست از سیاست گذاری تا اجرا

پدیدآور: مریم عبیدی نیا

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازمان های مردم نهاد بین المللی، نماد جامعه ی مدنی جهانی و تجلی گاه همبستگی افراد در خارج از چارچوب های دولتی به شمار می آیند. حضور سازمان های مردم نهاد در عرصه ی حقوق بین الملل، گواه بر دموکراتیک سازی نظم بین المللی است. این سازمان ها در نتیجه ی ضرورت همبستگی جهانی برای مشارکت در تحقق آرمان هایی چون صلح، توسعه، محیط زیست و حقوق بشر، بر مبنای همکاری داوطلبانه و آگاهانه ی افراد شکل گرفته اند. سازمان های مردم نهاد در جامعه ی بین المللی، از طریق بسیج افکار عمومی و با استفاده از دانش و تخصص خود، توجه جامعه ی جهانی را به خواست ها و نیازهای شهروندان جلب کرده، زمینه را برای تغییر شرایط و بهبود وضعیت زندگی افراد فراهم می کند. در این میان شمار زیادی از سازمان های مردم نهاد چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی به طور فزاینده ای تلاش خود را متوجه حفاظت از محیط زیست کرده اند. بدون شک، امروزه محیط زیست همچون توسعه از مهم ترین مصادیق همبستگی بین المللی به شمار آمده و در چارچوب مسائل مربوط به حقوق بشر مورد بررسی قرار می گیرد. بدیهی است رویکرد توسعه ی فرهنگ زیست محیطی، با بهره گیری از ظرفیت سازمان های مردم نهاد زیست محیطی رویکردی است کم هزینه، فراگیر و با مقبولیت بالا که می تواند بستری مناسب جهت حفاظت از محیط زیست قلمداد شود. در این رساله، با توجه به فعالیت های سازمان های مردم نهاد در زمینه ی حقوق بین الملل محیط زیست، تأثیرات این سازمان ها در دو حوزه ی سیاست گذاری و اجرا بررسی شده، سهم و تأثیرگذاری آنها بر فرآیند حقوق بین الملل محیط زیست مورد مطالعه قرار می گیرد و از چالش ها و موانع پیش روی سمن ها در این عرصه سخن به میان می آید.

کلیدواژه‌ها: سازمان های مردم نهاد بین المللی،جامعه مدنی،سیاست گذاری،اجرا،حقوق بین الملل محیط زیست

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/