بررسی معنا شناختی واژگان اخلاقی قرآن کریم(انفاق-احسان-مغفرت-عفو-سلام-عهد-صبر-مودت)

پدیدآور:حجت شایسته قالیبافان     استاد راهنما:دکتر سید حسین سیدی

معنا شناسی یکی از شاخصه های علم زبان شناسی است که از دیرباز کم وبیش مورد توجه دانشمندان قرار داشته است ،البته لازم به ذکر است این احتمام در سده خیر بیشتر مشهود بوده است.واکاوی لغات و بررسی موشکافانه انهاکه یکی از دقیق ترین روش های نیل به فهم و بطون آیات استاز فحوای علم معناشناسی برمی آید .مکاتب و روش های متعددی که هر یک با دیدگاهی متفاوت به آیات و واژگان قرآنی نظر افکنده اند واز این رهگذر گوشه ای از رازهای نهفته در کلام الهی را رمزگشایی نموده اند و به جذابیت هر چه بیشتر این علم افزوده است.

نیاز به بررسی سیر تکامل ،تحول ویا در حالت کلی تطور و تغییر وازگان قرآنی که هنگام نزول،پیوندی ناگسستنی با فرهنگ و زبان اعراب زمان پیامبر ص داشت،دانشمندان را بر آن داشت که مشکل نامفهوم بودن برخی لغات را با یک نگاه همه جانبه تاریخی حل کنند ،لذا معنا شناسی را به جد مورد توجه قرار دادند.

یکی از ابعاد توجه علم معناشناسی ،واژگان اخلاقی قران است .این مسئله با این رویکرد که آیا این واژگان قبل از نزول قرآن ،هنگام نزول و پس از نزول دچار تطور و تغییر معنایی شده اند یا خیر،به صورت مطالعه موردی در این رساله مورد بررسی و توجه قرار گرفته است.

کلیدواژه ها: قرآن،معناشناسی،واژگان اخلاقی،تطور واژگان،حوزه معنایی