نشست تجلیل و تکریم از خیرین حوزه پژوهش با حضور جمعی از رؤسای دانشگاه‌های استان، معاونین پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها و جمعی از خیرین دانشگاه‌ساز، به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار شد.

 به گزارش روابط عمومی دانشگاه اصفهان، دکتر حسین هرسیج سرپرست دانشگاه اصفهان در نشست تجلیل و تکریم از خیرین حوزه پژوهش اظهار داشت: انتظار داریم که ان‌شاءالله این جلسات ادامه‌دار باشد. دکتر هرسیج در ادامه افزود: مسئولین اگر در راستای خواسته‌های خیرین حرکت نکرده‌اند، باید پاسخگو باشند. حتماً باید اعتمادسازی ایجاد شود و باید مکانیزمی بیاندیشیم که مسیر ما ادامه‌دار باشد.

وی تصریح نمود: خیرین عزیز ما نسل‌های زیادی را گذرانده‌اند و امروز در خدمت خیرینی هستیم که در حوزه پژوهش می‌خواهند فعالیت کنند و این به نیازهای جامعه بازمی‌گردد. بعضی وقت‌ها کارهایی انجام می‌دهیم که نیازهای جامعه هدف را در نظر نگرفته‌ایم و دراین‌خصوص خیرین محترم باید دقت نظر داشته باشند تا نتیجه عملی بهتری داشته باشند.

دکتر هرسیج در ادامه کارهایی که در راه رضای خداست را مانا و جاودانه دانست و تصریح نمود: شما عزیزان در انفاق مال نیز از انباشت خود برای رضای خدا می‌گذرید و این عمل نیک همیشه ماندنی است.

جانشین ستاد هفته پژوهش و فناوری استان در ادامه، اولویت‌های هر دانشگاه را برای حل مسائل کشور در شرایط خاص متفاوت دانست و افزود: ما مسئولین موظف هستیم دست تک‌تک شما را ببوسیم چرا که شما از خود گذشت می‌کنید تا به کشور و جامعه خود کمک کنید، کسانی در دنیا تأثیر گذارند که از خود گذشته‌اند و ایثار و فداکاری کرده‌اند و شما باید به خود افتخار کنید که در این حوزه وارد شده‌اید و کارهایی انجام می‌دهید که مانا و ماندنی است

دکتر رسول رکنی زاده، رئیس کنسرسیوم مراکز علمی‌پژوهشی استان اصفهان و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان نیز در این نشست اظهار داشت: امر خیر همواره در حیات طیبه انسان بوده است. گم شده جوامع امروزی، حکمت است و کسی که اهل حکمت باشد برای توسعه حکمت نیاز به حرکت در مسیر امر خیر دارد.

 توجه به امر خیر، توجه به امری ضروری برای اصلاح اجتماعی است. در دنیای امروز، حکمت را معرفتی می‌دانند که منجر به عمل و شناخت می‌شود. امر خیر چیزی است که جامعه و انسان‌ها را به هم‌پیوند می‌زند. امروز باید توجه کرد که پژوهش پرثمرترین بخشی است که سرمایه‌گذاری در دنیا برای آن می‌شود.

هیچ مسئله‌ای در جهان امروز بدون پژوهش امکان‌پذیر نیست و در واقع جهان امروز بدون پژوهش به نتیجه نمی‌رسد.

 دکتر محمد صالح طیب نیا رئیس پژوهشکده آلاء نیز نقش وقف در امور خیریه در توسعه علم و پژوهش را تشریح و تصریح نمود: در فرهنگ اسلامی مفاهیمی همچون زکات، خمس، انفاق، صدقه، وقف، قربانی، ولیمه، نذر و … و گره‌خوردن آن با سبک زندگی مسلمانان، سبب شد فعالیت‌های نیکوکارانه از صرف کمک‌کردن به نیازمندان خارج شده و کارکردهای گوناگون علمی، آموزشی، مذهبی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پیدا کند.

وی افزود: تأسیس هزاران مدرسه علمیه، راه‌اندازی مجتمع‌های بزرگ علمی و آموزشی مانند ربع رشیدی، احداث صدها کتابخانه، رصدخانه و مراکز پژوهشی، ساخت هزاران بیمارستان، آب‌انبار، کاروانسرا، پل، جاده، بازار و همچنین مراکز عبادی و معنوی مانند مسجدالحرام، حرم‌های اهل‌بیت علیهم‌السلام، مساجد، حسینیه‌ها، تکایا و مقابر امامزادگان و … توسط خیرین و واقفان، بی شک نقش بی‌بدیلی در شکل‌گیری و رشد تمدن اسلامی در قرن‌های گذشته داشته است.

دکتر طیب نیا اظهار داشت: ربع رشیدی یکی از بهترین نمونه‌های تأثیر وقف و امور خیریه در توسعه علم و دانش در جهان اسلام به شمار می‌آید که توسط خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی به‌عنوان شهر دانشگاهی با برنامه‌های وسیع فرهنگی، اقتصادی و رفاهی در نخستین سال‌های قرن هشتم هجری ایجاد شده و اگرچه در مقایسه با تأسیس دانشگاه کمبریج در سال ۱۲۰۹ میلادی، چندین دهه دیرتر به امر تعلیم و آموزش پرداخته ولی به گواهی تاریخ نسبت به بیشتر دانشگاه‌های معتبر اروپا از نظر تقدم زمانی پیشتاز است.

متأسفانه علی‌رغم این پیشینه درخشان، در یکی دو قرن اخیر شاهد افول جایگاه وقف و نیکوکاری در بسیاری از کشورهای اسلامی و افول اولویت آن نزد رهبران این جوامع بوده‌ایم.

به‌موازات این افول، گرایش به فعالیت‌های نیکوکارانه به‌ویژه در قالب حقوقی آن – یعنی مؤسسات و بنیادهای خیریه و همچنین سازمان‌های مردم‌نهاد – و اقبال حاکمان آنها به این امر، در مغرب‌زمین از رشد چشمگیری برخوردار بوده و این مؤسسات توانسته‌اند نقش قابل‌توجهی در توسعه علمی، آموزشی، اقتصادی و اجتماعی غرب ایفا نمایند.

تجمیع گزارش‌های تهیه شده از کشورهای گوناگون حاکی از آن است که بیش از ده میلیون سازمان مردم‌نهاد و خیریه در سرتاسر جهان فعالیت می‌کنند که بیشتر آن‌ها در ۳۰ سال گذشته تشکیل شده‌اند.

دکتر طیب نیا در ادامه با ارائه آمار و مستندات به تشریح عملکرد بنیادهای خیریه در سراسر جهان و تأثیر تعامل دانشگاه‌ها و مراکز علمی با این بنیادها پرداخت.

دکتر ملااحمدی نایب رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی در این مراسم اظهار داشت: ما تا خودمان در مجموعه دانشگاه به این باور نرسیم که اساس توسعه کشور، توجه به دانشگاه و حوزه پژوهش است، قاعدتاً انتقال این نگاه به جامعه امکان پذیر نیست. برای خیر نیت خیر مهم است و ما به عنوان دانشگاه باید نیت خیر را هدایت کنیم که بودجه مورد نظر به حوزه پژوهش برود.

وی تصریح نمود: هرجایی صحبت از کار خیر می‌شود، اولین نگاه، نگاه ساختمانی است و ما باید بپذیریم که دانشگاه یک مکان نیست و یک امکان است و باید امکان توسعه کشور را فراهم کنیم. یکی از مهم ترین کارهایی که باید انجام بدهیم، فرهنگ سازی در خصوص نوع کار خیری است که باید انجام شود و خیرین خود را در حوزه های مختلف هدایت کنیم. جامعه نتیجه ملموس پژوهش‌های ما در دانشگاه را ندیده است.

دکتر صفوی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان اظهار داشت: این اولین جلسه‌ای است که برای تکریم خیرین دانشگاه ساز در نظر گرفته شده است که جای تقدیر و تشکر دارد. امر خیر در زمینه‌هایی مختلف از جمله مساجد، خیرین مدرسه ساز و دانشگاه ساز رواج داشته است اما بحث امر خیر در پژوهش چند سالی است آغاز شده است. در دانشگاه صنعتی این امر را با مهندس استکی در امر آزمایشگاه و تجهیزات آزمایشگاه مرکزی آغاز کردیم و وزارت خانه مغفول مانده است. می‌توان این کار را در جامعه خیرین استان اصفهان گسترش داد و خیرین مبلغی باشند برای سایر افراد که ادامه دهنده این مسیر باشیم.

دکتر نجفی رییس دانشگاه آزاد اصفهان نیز بیان داشت:دانشگاه آزاد در طی سال‌های گذشته در بسیاری از شهرهای کوچک با کمک خیرین ایجاد شد و دانشگاه ها نقش توسعه زیادی در آن شهرها ایجاد کرده است. امروز به فکر این هستیم که نیروی متخصص تربیت کنیم و هدف گیری دانشگاه به سمت این است که آدم های کارآفرین تربیت نماید و افرادی که بتوانند بازگشت سرمایه ایجاد کنند. دانشگاه آزاد در سال گذشته و اوج کرونا ۴ محصول که سه تای آن‌ها به مردم کمک کرد تولید نمود و کشور به این گونه کارها نیاز دارد. بسیاری از خیرین می‌توانند در حوزه کارآفرینی سرمایه گذاری کنند و خداراشکر این اتفاق درحال افتادن است.

آقای طباطبایی نژاد خیر دانشگاه ساز در این مراسم تصریح نمود: مساجدی که ما می‌سازیم در روستاهایی ساخته می‌شود که هیچ سازه‌ای ندارد. ما سراغ هر علمی برویم، پایه این علم نزد امیرالمومنین (ع)بوده است. ایشان در نهج‌البلاغه در خصوص پژوهش، کلمات عجیبی بیان فرموده اند.  اگر ما واقعا علومی که امیرالمومنین(ع) پایه آن را بنا کرده است،کاربردی می کردیم،  جزو سرآمد‌های دنیا بودیم.

دکتر توکلی از دیگر خیران دانشگاه ساز نیز اظهار داشت: چندین سال است که مجمع خیرین دانشگاه ساز فعالیت خود را آغاز کرده است و دانشکده‌های مختلف، خوابگاه‌ها و آزمایشگاه های مختلفی ساخته شده است . باید نیاز آینده دنیا را ببینیم و به سمت تولید انرژی‌های تجدید پذیر گام برداریم . پیشنهاد می شود ، پژوهشکده‌‌ای تحت عنوان پژوهشکده انرژی‌های تجدید پذیر بنیان کنیم.

مهندس استکی خیر دانشگاه ساز تصریح نمود: خوشحال شدم که چنین جلسه‌ای برگزار شده است و از صحبت‌های اساتید بزرگ استفاده کردیم. از نظر خیرین مهم‌ترین موضوع، اعتمادسازی است. خیریه‌هایی می‌توانند موفق باشند که اعتماد افراد را جلب کنند. در قدم بعدی اگر قصد انجام کاری با نیت خیر دارید، باید آن خیر را توجیه کنید که البته کار آسانی نیست. انتظار ما از دانشگاه این است که اگر واقعا پروژه‌ای حساب شده و مشخص است، بتوانیم آن را به نتیجه برسانیم چرا که برای خیر مهم است نتیجه آن کار خیر را لمس کند. متاسفانه همیشه صورت جلسه‌ها خوب تنظیم می‌شود اما در عمل موفق ظاهر نمی‌شویم.

گفتنی است مراسم تجلیل و تکریم از خیرین حوزه پژوهش، عصر روز سه شنبه یکم دی ماه ۱۴۰۰ ساعت ۱۴ تا ۱۷ در محل تالار کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان برگزار و از خیرین نیک اندیش دانشگاه ساز تقدیر و تجلیل به عمل آمد.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *