با توجه به دغدغه های نیکوکاری وهمچنین اعتبارات و ارقام قابل توجهی که از سوی خیرین، سازمان های مردم نهاد و متولیان مربوطه هزینه می گردد متاسفانه همچنان شاهد اتلاف منابع و نقصان میزان اثربخشی اقدامات خیر در کشور هستیم.

اقدامات صورت گرفته عموما با نقصان شناسایی نیازها، آسیب ها و در مواردی فارغ از وجود یک سیاستگذاری کارشناسی شده در خصوص اولویت های موجود صورت می گیرد؛ بطور مثال عموم مبالغ نوع دوستانه در بخش درمانی و بهداشتی، صرف حوزه ی درمان می گردد در حالی که توجه به غربال گری جهت پیشگیری از بیماری ها به مراتب توجیه اقتصادی بیشتری دارد.

موارد فوق و موارد پرشمار دیگر ضرورت بازنگری در چگونگی اقدامات خیر را موکد می نماید. می توان گفت فقدان مکانیسم اولویت گذاری امور خیر منجر به نتایج حداقلی از منابع موجود گردیده است؛ لذا خیرین در بدو ورود و انجام کار خیر خود نمی دانند در کدام حوزه نفوذ و اقدام کنند تا ضمن اثر بخشی بیشتر نتیجه معقول تری دریافت کنند. از جمله الزامات کلیدی در پی این بازنگری، طراحی نظامی جهت رتبه بندی سلسله مراتبی از نیازها و آسیبهاست. در جهت رفع این مهم و اعلام نیاز در این خصوص، در بین پروپوزال ها و طرح های مطرح شده در پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری‌(خیرماندگار)، پروپوزال جناب آقای دکتر خسروی و خانم دکتر معمار برگزیده شد. انجام این طرح که در 18 ماه به سرانجام رسید و در روز یکشنبه مورخ بیستم آذرماه سال 1401 با حضور ناظر طرح جناب آقای دکتر کلانتری ( دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه تهران و معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، حجت الاسلام ملانوری (قائم مقام و معاون خیر ماندگار در بنیاد خیریه راهبری آلا)، جناب آقای دکتر سیدی ( معاون ترویج و برون دادهای علمی پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری‌(خیرماندگار))، سرکار خانم دکتر ربانی ( معاون پژوهشی پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری‌(خیرماندگار)) و سرکار خانم دکتر خرمی ( کارشناس پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری‌(خیرماندگار)) ارائه و به تایید نهایی رسید.

این طرح با انجام مطالعات متعدد میدانی و کتابخانه ای در انجام امور خیر و دستیابی به اولویتها به سرانجام رسیده است تا زمینه ساز تصمیم گیری و هدایت خیرین و منابع خیر باشد. دستیابی به مدلی که بتوان بر اساس آن اولویت بندی اقدامات خیر را در کشور اجرائی کرد و همچنین ایجاد سامانه ای برای همه فعالین در حوزه امر خیر، وقف و نیکوکاری ایجاد نمود. با انجام این طرح یک اطلس راهنمای احسان برای کشور فراهم می گردد تا ضمن تشکیل یک سند بالادستی برای مدیران ارشد ، مبنایی برای برنامه ریزی راهبردی حوزه امور خیر در دسترس باشد. این طرح با تشخیص نیازها در امور خیر که بر اساس مطالعات گوناگون در زمینه های مدیریت، جامعه شناسی، مباحث اقتصادی، مطالعات فرهنگی، سلامت و … انجام شده توانست  به یک نظام جامع و پویا دست یابد لازم به ذکر است مدل ارائه شده توسط این طرح در منطقه زینبیه اصفهان مورد آزمون قرار گرفته است.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *