سازمانهای مردم نهاد در جمهوری اسلامی ایران الگوی سازمانهای مردم نهاد ایثارگر با تمرکز بر فعالیت های خانه نور ایرانیان بصیر(PhD)

پدیدآور: حمید جعفری

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازمان‌های مردم‌نهاد برای رشد مناسب در جمهوری اسلامی ایران باید در حجم و اندازه مطلوبی از سرمایه اجتماعی جای‌گیرند و کیفیت مطلوبی از فرهنگ سازمانی، عملکرد مؤثر را تجربه نمایند تا بتوانند جامعه هدف را توانمند سازند و مطالبات آنان را پیگیری نمایند. همچنین برای بالندگی چنین سازمان‌هایی داشتن چشم انداز، استراتژی، سبک رهبری و مدیریتی مناسب، مهارت کارکنان و مثبت بودن دیگر عناصر حیاتی در عوامل ساختاری و رفتار سازمانی کاملأ تعیین کننده است. خانه نور ایرانیان بصیر (نابینا) یک سازمان مردم‌نهاد است که در سال 1383 تأسیس شده است. این سازمان در سراسر کشور دارای دفتر نمایندگی بوده و ثبت در وزارت کشور و ثبت شرکت‌ها گردیده است. و بیش از یک دهه است که به جانبازان بصیر و همچنین معلولین نابینا و کم‌بینای سراسر کشور خدمات فراوانی ارائه می‌نماید. این خدمات شامل خدمات فرهنگی، اجتماعی، علمی، فنی و تکنولوژیکی بوده و به نوبه خود در میان سازمان‌های مردم‌نهاد کم‌نظیر می‌باشد. این در صورتی است که خانه نور فاقد هرگونه در آمد و یا بودجه ثابتی می‌باشد. یکی از خدمات بسیار مهم که مستقیماً در بهبود و ارتقای سطح زندگی نابینایان وکم ‌بینایان مؤثر بوده و حتی برای ایشان ایجاد اشتغال نموده همانا بخش علمی، فنی و تکنولوژیکی است و یقیناً می‌توان گفت تنها سازمان مردم‌نهاد نابینایی است که مستقیماً اقدام به تولید تجهیزات توانبخشی ویژه شهروندان نابینا اعم از نرم افزاری و سخت افزاری می‌نماید. این پژوهش سعی در بررسی فعالیت‌های خانه نور و سپس ارائه یک الگوی کارامد و عملی در راستای نهادینه‌شدن سمن‌های ایثارگر، به‌طور خاص و دیگر سمن‌ها به طور عام دارد. در همین راستا فصل اول به کلیات پژوهش شامل تعریف مفاهیم کلیدی و سؤالات و فرضیه پرداخته است. فصل دوم به تبیین نظریه نهادی به‌عنوان چهارچوب نظری پژوهش پرداخته است. فصل سوم به مراحل تدوین الگوی مؤثر و کارآمد به شکل تئوریک پرداخته و در فصل چهارم الگوی عملی به شکل مبسوط مورد بحث قرار گرفته است و ویژگی‌های آن یک‌به‌یک ذکر شده است. فصل پنجم نیز به جمع بندی و ارائه یافته‌های بحث پرداخته است. امید است این پژوهش گامی در راستای پرکردن خلأ پژوهشی در حوزه سمن‌های ایثارگری باشد و مسیر را برای دیگر پژوهش‌ها هموار نماید.

کلیدواژه‌ها: سازمان های مردم نهاد،جمهوری اسلامی،ایثارگر

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/