آسیب شناسی نهادهای خیریه حمایتی جامعه ایران

پدیدآور: سیدامیرحسین بهشتی استاد راهنما: سیدرضا حسینی

از جمله دغدغه های دولت ها تامین معاش و فراهم آوردن زندگی حداقلی برای مستضعفین و اقشار آسیب پذیر است. بدین منظور نهادهای خیریه تشکیل شده اند تا از درد و آلام این اقشار بکاهند که با فعالیت و عملکرد خود سطح معیشت افراد نیازمند و فقیر را ارتقا دهند و موجب کاهش شکاف و فاصله طبقاتی شوند که از اینجا اهمیت حضور نهادهای خیریه در جامعه را درمی یابیم. هرچند تعداد زیادی از نهادهای خیریه به صورت غیرانتفاعی و یا نیمه دولتی در کشور ما وجود دارد که یا مجوز دارند و یا فاقد مجوز هستند ولی با همه این منابعی که در اختیار این نهادها قرار می گیرد باز هم شاهد فقر روزافزون مردم هستیم که نمی توانند از پس مخارج روزانه بر بیایند. نهادهای خیریه دچار ضعف های درونی و تهدیدات بیرونی هستند که عملکرد آنها را تضعیف و مختل می کند. هدف از این تحقیق آن است که ابتدا مشکلات نهادهای خیریه بررسی شود و ثانیا راه حل برای ارتقای سطح کمی و کیفی آنها ارائه گردد. بدین منظور ما از روش دلفی و swot در این پژوهش استفاده کرده ایم یعنی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات نهادهای خیریه را در قالب جدول پرسشنامه ای آورده ایم و به روش دلفی آنها را توزیع گردانیده و نتیجه گیری کرده ایم.این تحقیق در راستای پاسخ به این سوال اساسی است که بخش خیریه کشور از چه آسیبهایی رنج می‌برد و چه راهکارهایی برای درمان آنها وجود دارد؟ با توجه به تحقیقاتی که در این زمینه انجام شد و پرسشنامه هایی که بین نخبگان و خیرین و موسسات خیریه توزیع شد در یک شمای کلی به این جمع بندی رسیدیم که عدم توجه به مدیریت مشارکتی از بزرگترین نقاط ضعف موسسات خیریه و بالا بودن هزینه های اداری رتبه دوم نقاط ضعف را دارد. به همین ترتیب ضعف فرهنگ کار گروهی و ضعف دولت در نظارت بر مراکز خیریه اهم تهدیدات نهادهای خیریه است.

کلیدواژه ها : نهادهای خیریه حمایتی،آسیب شناسی،سازمان مردم نهاد

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/