مفهوم‌­پردازی جامعه­‌دوستی در دوران سالمندی: مدلی مبتنی بر مرور جامع

نسیبه زنجری1، احمد دلبری2، حسن رفیعی3، طاهره رمضانی*2

 

  1. استادیار، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
  2. دانشیار، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
  3. دانشیار، مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران

4*. دانشجوی دکترای سالمندشناسی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران، نویسنده مسئول مکاتبات: t_ramezani533@yahoo.com

 

چکیده:

مقدمه و هدف: جامعه­دوستی مفهوم مهمی است که با افزایش سن در افراد افزایش می­یابد. این مفهوم با ابعاد گوناگون در مطالعات مختلف بیان شده است. هدف پژوهش حاضر تبیین مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی است.

روش کار: روش مورد استفاده در این مطالعه، مروری جامع بر متون منتشرشده مرتبط با مفهوم جامعه‌دوستی در سالمندی است. هر دو نوع مطالعات کمی و کیفی در این پژوهش وارد شدند. این پژوهش با جستجوی مقالات با استفاده از کلیدواژه­های prosocial*، older adults، older people، aging، later life، senior، third life، elderly، جامعه­دوستانه، جامعه­پسند و رفتار اجتماعی مطلوب در پایگاه­های اطلاعاتی اصلی از جمله Web of Sciences ،Scopus ، PubMed،Google Scholar  و SID بدون محدودیت زمانی برای مطالعات انجام شد. در ابتدا 877 مقاله شناسایی شد و پس از مرحله غربالگری، 58 مقاله واجد شرایط، مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج: نتایج حاکی از وجود 7 زیرطبقه و 2 طبقه اصلی جامعه‌دوستی شامل «گرایش‌های جامعه­دوستانه» و «رفتارهای جامعه‌دوستانه» بود. طبقه اصلی گرایش‌های جامعه­دوستانه شامل چهار زیرطبقه همدلی، هنجارهای جامعه­دوستانه، گرایش­های فطری و تمایلات نسل­پرورانه بود. طبقه اصلی رفتارهای جامعه‌دوستانه نیز متشکل از سه زیرطبقه کمک­های خودجوش غیررسمی، کمک­های برنامه­ریزی­شده رسمی و رفتارهای دوست­دار محیط زیست بود.

نتیجه‌­گیری: جنبه‌ها و ابعاد مختلف مفهوم جامعه‌دوستی در دوران سالمندی شناسایی‌شده در این مطالعه می‌تواند به عنوان مبنایی برای ارزیابی و برنامه‌ریزی ارتقاء جامعه‌دوستی در سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.

کلمات کلیدی: جامعه­ دوستی؛ دوران سالمندی؛ مرور جامع

 

مقدمه

جمعیت جهان به سرعت در حال حرکت به سوی سالمند شدن است و با افزایش سن، مشارکت افراد در فعالیت­های جامعه­دوستانه افزایش می­یابد (Lockwood, Abdurahman, Gabay, Drew, Tamm, et al., 2021; Mayr & Freund, 2020). در واقع، افراد وارد دامنه­ای از گرایش­ها و رفتارها می­شوند که در اصطلاح صاحب­نظران حوزه روانشناسی اجتماعی، به عنوان «جامعه­دوستی1» شناخته می‌شوند (Lindenberg, 2006; Nooien, Kajbaf, & Foroudastan, 2013). جامعه­دوستی به عنوان تمایلات، انگیزه­ها و رفتارهای داوطلبانه­ای تعریف شده است که معمولاً برای دیگران یا جامعه سودمند است و منجر به آسایش و رفاه حال آنان می­گردد (N. Eisenberg, Hofer, Sulik, & Liew, 2014; Nancy Eisenberg & Miller, 1987). بیراه نیست که رفتارهای جامعه­دوستانه را چسب اجتماعی2 می‌نامند، چراکه این رفتارها افراد سنین مختلف جامعه را قادر می­سازند تا با هم در صلح و سازش زندگی کنند (Lay & Hoppmann, 2015).

حدود یک دهه است که انجمن کمک­های خیریه3 (CAF) سالانه شاخص نیکوکاری4 (WGI) در جهان را به صورت گزارش ارائه می‌کند. این شاخص، براساس سئوالاتی که از ملیت‌های مختلف پرسیده می‌شود، رتبه‌بندی می‌شود. در سال 2021 اندونزی نیکوکار‌ترین ملت دنیا بوده‌ است و ایران در رتبه 32 ام قرار گرفت. براساس این شاخص، ایران دارای 62 درصد کمک به نیازمندان غریبه5، 45 درصد اهدای کمک­های نقدی به مؤسسات خیریه6 و 11 درصد اختصاص زمان به امور داوطلبانه7 بود (CharitiesAidFoundation, 2021). البته در این شاخص، تنها برخی رفتارهای جامعه­دوستانه در کشورهایی از جمله ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

اگرچه مفهوم جامعه­دوستی اولین بار در دهه 1970 و برای گروه­های سنی کودکان و نوجوانان بکار برده شد (Branscombe & Baron, 2017; Crain, 2014; Khoshbin, Zaeimdar, Moogouie, & Hejazi, 2020)، لیکن در دهه­ اخیر، در میان پژوهشگران تمایل روزافزونی به مطالعه آن در دوران سالمندی به وجود آمده است (Janelle N. Beadle, Alexander H. Sheehan, Brian Dahlben, & Angela H. Gutchess, 2015; Best & Freund, 2021; Kettner & Waichman, 2016; Lockwood, Abdurahman, Gabay, Drew, Tamm, et al., 2021; Mayr & Freund, 2020; Rosi, Nola, Lecce, & Cavallini, 2019b). چرا که محققان به این نتیجه دست یافته­اند که جنبه­های جامعه­دوستی در افراد، با مسن­تر شدن آنان افزایش می­یابد (Lockwood, Abdurahman, Gabay, Drew, Tamm, et al., 2021; Mayr & Freund, 2020). سالمندان تحت تأثیر انگیزه­ها و تمایلاتی همچون نگرانی همدلانه، التزام دینی، احساس وظیفه و تمایل برای کمک به نسل­های آینده (Elizabeth Midlarsky, Kahana, & Belser, 2015)، نگرانی دگرخواهانه برای منافع افراد جامعه (Mayr & Freund, 2020)، همدلی عاطفی (Janelle N. Beadle et al., 2015)، احساس انسجام اجتماعی (Wenner & Randall, 2016) و تمایل به مورد پذیرش واقع شدن (Cavallini, Rosi, Ceccato, Ronchi, & Lecce, 2021)، اقدام به رفتارهای جامعه­دوستانه متنوعی از قبیل نیکوکاری به طور رسمی در خیریه­ها یا به طور غیررسمی از طریق شبکه­های اجتماعی شخصی افراد می­نمایند؛ از جمله این کمک­ها می­توان به وقف، آزاد کردن زندانیان، کمک به هیئات مذهبی و مساجد، ساخت مسکن برای محرومان، تجهیز بیمارستان­ها و مدارس، کمک به بیماران نیازمند، کمک در تهیه منزل و جهیزیه برای دختران، کمک به بازسازی مناطق جنگی و زلزله­زده و فعالیت در مؤسسات خیریه به عنوان خیّر یا به عنوان عضو هیأت امنا یا مؤسس اشاره نمود (Mayr & Freund, 2020; Moatamedi, 2019; Razavizadeh & Mohammadpour, 2010).

این موضوع، براساس نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون که بیان می­کند سالمندان تمایل به رفاه نسل بعد و جهان دارند، قابل تبیین است (Wenner & Randall, 2016). با توجه به این نظریه، سالمندان نگرانی، مراقبت و تعهد خود را در قبال نسل بعدی ابراز کرده و آنان را مورد حمایت و پشتیبانی خود قرار می­دهند. همچنین افراد با ورود به دوران سالمندی از حجم اشتغالات شغلی، خانوادگی، اجتماعی و ارتباطی خود می­کاهند و بر افکار، درونیات، ارزش­ها و احساسات درونی خود می­افزایند؛ اما در عین حال از دیگران نیز غافل نشده و همراه با وقوف بر احساسات درونی خود، خیرخواهی آنها نسبت به دیگران نه تنها کم نمی­شود، بلکه به طور معناداری افزایش می­یابد (McAdams & de St. Aubin, 1992; Moatamedi, 2019).

جامعه­دوستی مفهومی بین رشته­ای در علوم روانشناختی و اجتماعی است که به دلیل ماهیت خاستگاه این علوم و پیچیدگی فی­نفسه پدیده­های اجتماعی، هنوز تعریف جامع و منسجمی درخصوص این مفهوم بویژه در دوران سالمندی ارائه نشده است. در ایران، چندین مطالعه به شیوه مقطعی به بررسی رفتارهای جامعه­دوستانه در سالمندان پرداخته­اند (Bogliacino, Grimalda, Ortoleva, & Ring, 2017; Bonner, Koven, & Patrick, 2003; Moatamedi, 2019). در برخی مطالعات نیز به مفاهیم نزدیک و همسو با جامعه­دوستی در سالمندان، همچون یاری­گری اجتماعی به عنوان جزئی از مؤلفه­های سالمندی فعال (Mohammadi, Allahyari, Darvishpoor Kakhaki, Saraei, & Fereshtehnejad, 2017) و فعالیت­های داوطلبانه دگرخواهی به عنوان نوعی از کنش­های مشارکت­جویانه در سالمندان (Asadollahi, Ismaeli, & Fani-Saberi, 2014) پرداخته شده است. اما در مورد مفهوم­پردازی جامعه­دوستی در سالمندان، مطالعه­ای یافت نشد. از این رو، این پژوهش درصدد پر کردن این شکاف­، با بررسی دقیق و جامع این مفهوم، متناسب با دوران سالمندی می­باشد.

بنا بر آنچه گذشت، جامعه­دوستی موضوعی مهم در تحقیقات رفتاری بوده و یک مفهوم چندبعدی و میان­رشته­ای است. به همین دلیل، نیاز به تبیین و روشن­تر شدن جوانب مختلف آن احساس می­شود (Baumsteiger & Siegel, 2019; Moatamedi, 2019). از سوی دیگر، با وجود انجام پژوهش­هایی در زمینه جامعه­دوستی در ایران و جهان، همچنان در فهم این جهت­گیری رفتاری در سالمندان، با پرسش­هایی مواجه هستیم؛ نبود تعریفی منسجم از جامعه­دوستی، موضوعی است که اهمیت مطالعه این مفهوم را مضاعف می­سازد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تبیین مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی و ارائه مدلی براساس آن با استفاده از روش مرور جامع انجام شد.

روش اجرا

این مطالعه با استفاده از چارچوب مرور جامع در مورد مفهوم جامعه­دوستی و ابعاد آن در دوران سالمندی انجام شد. مرور جامع، یک روش ترکیب دانش موجود با استفاده از جستجوی نظام­مند ادبیات موضوعی به منظور نقشه­برداری از شواهد موجود در مورد یک موضوع و شناسایی مفاهیم اصلی، نظریه­ها، منابع و شکاف­های دانش است (Tricco et al., 2016). در این پژوهش، برای انجام مرور جامع از پروتکل 5 مرحله­ای ارائه­شده توسط آرکسی و اومالی8 (2005) استفاده شد. این مراحل شامل؛ 1- شناسایی سئوال پژوهشی9(مشخص کردن ساختار مفهومی)، 2- شناسایی مطالعات مرتبط10 با استفاده از پایگاه­های اطلاعاتی معتبر در حیطه مورد پژوهش (داشتن استراتژی جستجو)، 3- انتخاب مطالعات مرتبط برای مرور از بین مطالعات اولیه11، 4- استخراج داده­ها به صورت نمودار و جدول12 و 5- جمع­آوری، خلاصه­سازی و گزارش یافته­ها13 است (Arksey & O’Malley, 2005). فرایند انجام و نتایج مرور جامع به صورت زیر است:

1) مشخص کردن سئوال مطالعه

در شرایطی که جوامع در دهه­های اخیر، در جهت بی­تفاوتی و فردگرایی هرچه بیشتر افراد در حرکت است، مطالعه مفهوم جامعه­دوستی در سالمندی و توجه به حضور سالمندان در راستای کنش­های داوطلبانه و خیرخواهانه در جامعه و انتقال این ارزش­های دگرخواهی به سایر نسل­ها در جامعه، از ضرورت بسیاری برخوردار می­باشد. پس این مفهوم نیاز به تحلیل و بررسی دارد، چرا که به نظر می­رسد این مفهوم در دوران سالمندی، متفاوت از سایر دوران­های زندگی باشد. در راستای سنجش جامعه­دوستی در سالمندی نیاز به روشن شدن هرچه بیشتر ابعاد این مفهوم داریم. از این رو، در این مطالعه به دنبال فهم این سئوال هستیم که چه ابعادی برای مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی با توجه به ادبیات تحقیق موجود، ارائه شده است؟

2) شناسایی مطالعات مرتبط

جستجوی کلیدواژه­های انگلیسی شامل (prosocial*،”prosocial behavior” ، “prosocial behaviour”) و (aging،ageing ،”older adults” ،”older people” ،”later life” ،senior ، third life،elderly ، جامعه­دوستانه، جامعه­پسند و رفتار اجتماعی مطلوب) در پایگاه­های اطلاعاتی اصلی Web of Science، Scopus، PubMed، ProQuest، Google Scholar و SID بدون اعمال محدودیت زمانی و زبانی انجام شد. جستجوی مطالعات از تاریخ دی تا اسفند سال 1400 انجام شد. این جستجو منحصراً بر مقالات و پایان­نامه­های منتشر شده متمرکز بود. در این پژوهش، 877 مطالعه گردآوری شد.

3) انتخاب مطالعات مرتبط

مرحله سوم مرور جامع، انتخاب مطالعات مرتبط است که تعیین می­کند آیا مقالات معیارهای ورود را دارند یا خیر. معیارهای ورود مقاله­ها به مطالعه حاضر عبارت بودند از: واژه­های جامعه­دوستی (و معادل­های آن) و سالمندی (سالمند) در عنوان یا چکیده قرار گرفته باشد؛ مقالاتی که امکان دسترسی به تمام متن آنها وجود داشته باشد و همچنین مقالاتی که در مجلات علمی پژوهشی به چاپ رسیده باشند یا در پایگاه­های داده معتبر نمایه شده باشند. در جستجوی نظام­یافته پیرامون ابعاد مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی در مقالات منتشرشده، معیارهای خروج مقالات از مطالعه عبارت بودند از: مطالعاتی که بر روی گروه خاصی از سالمندان به عنوان مثال، سالمندان مبتلا به دمانس، افسردگی، اختلالات بینایی، یا سالمندان ساکن خانه­های پرستاری متمرکز بوده­اند؛ مطالعاتی که برای بررسی رفتارهای جامعه­دوستانه در اعضای سنین پایین­تر جامعه همچون نوجوانان، از ارتباط بین نسلی میان آنان و سالمندان به عنوان یک عامل انگیزشی استفاده کرده­اند و رفتارهای جامعه­دوستانه در خود سالمندان مورد بررسی قرار نگرفته بود؛ عدم دسترسی به متن کامل مقالات، مقاله­های ارائه­شده در سمینار یا نامه به سردبیر و کتاب نیز از مطالعه خارج شده است. نویسنده اول، غربالگری را براساس عناوین و چکیده مطالعات انجام داد. در ادامه تعداد مطالعات شناسایی­شده، وارد و خارج­شده از مرور در شکل 1 به نمایش گذاشته شده است. بر این اساس، تعداد 877 مقاله با جستجو در پایگاه­های اطلاعاتی یافت شد. به دلیل همپوشانی برخی از پایگاه­ها و نمایه شدن همزمان یک مقاله در چند پایگاه، تعداد 108 مقاله به علت عناوین تکراری حذف شدند. از نرم­افزار اندنوت برای شناسایی عناوین تکراری، استفاده شد که بدینوسیله، 769 مقاله باقی ماند؛ پس از اعمال معیارهای ورود و خروج و غربالگری مقالات از نظر چکیده، به 97 مقاله رسیدیم و پس از مطالعه متن کامل این مقالات، در نهایت 58 مقاله وارد مطالعه گردید. مراحل این مطالعه، توسط همه نویسندگان بررسی و تأیید شد. آنها همچنین با انتخاب نهایی این 58 مطالعه موافقت کردند. شکل 1 تعداد مطالعات واجد شرایط شناسایی و انتخاب­شده در مطالعه حاضر را نشان می­دهد.

 

4) جدول‌­بندی اطلاعات

در مجموع 52 مقاله، از روش کمی و ترکیبی و 6 مقاله به صورت کیفی و مروری استفاده کرده بودند. در مرور مطالعات، داده­ها در جدولی شامل نام نویسنده، سال مطالعه، نوع مطالعه، کشور، تعداد نمونه مورد بررسی و ابعاد مورد بررسی جامعه­دوستی در سالمندی ارائه شده است (جدول 1). یافته‌های پژوهش انتخاب شده از هر مطالعه چندین بار مورد بررسی قرار گرفت تا محتوایی که بر تعریف و ابعاد مفهوم جامعه‌دوستی در دوران سالمندی تمرکز دارد، ارزیابی شود. با این حال، تهیه جداول و استخراج داده‌ها برای هر مطالعه توسط نویسنده اول انجام شد، در حالی­که ارزیابی داده‌ها و تصمیم‌گیری‌ در هر مرحله برای اطمینان از صحت داده‌ها توسط سایر نویسندگان انجام شد. براساس پروتکل مرور جامع، کیفیت هر مطالعه مورد ارزیابی قرار نگرفت (Arksey & O’Malley, 2005).

جدول 1. مشخصات و یافته‌­های مقالات واردشده در مرور جامع

ردیف نام نویسنده و سال مطالعه نوع مطالعه تعداد نمونه مورد مطالعه کشور مورد مطالعه ابعاد جامعه­دوستی در دوران سالمندی
1 Bailey, et al. (2020) آزمایشی 79 نفر (39سالمند (61-82 سال) استرالیا کمک غیرپولی (کمک در جمع کردن برگه­های کاغذ از روی زمین)؛ همدلی عاطفی (همدردی و نگرانی برای افراد نگون­بخت)
2 Bailey, et al. (2021) مروری 10 مقاله استرالیا جامعه­دوستی در سه بُعد درون­فردی (تفاوت­های فردی در تمایلات و گرایش‌های جامعه­دوستانه)، بین فردی (کمک کردن یک نفر به دیگری)، فعالیت در بسترهای اجتماعی- فرهنگی یا سازمانی (داوطلبی­گری و همکاری)
3 Bailey, et al. (2013) آزمایشی 79 نفر (34 سالمند 92-65 سال) استرالیا اهدای مبلغی پول به مؤسسه خیریه در بازی اولتیماتوم
4 Beadle & De La Vega (2019) مروری ایالات متحده آمریکا همدلی شناختی (نظریه ذهن، اتخاذ چشم­انداز، دقت همدلی)؛ همدلی عاطفی یا همدردی
5 Beadle, et al. (2015) آزمایشی 48 نفر (24 سالمند

67-93 سال)

ایالات متحده آمریکا اهدای مبلغی پول به مؤسسه خیریه در بازی دیکتاتور؛ همدلی عاطفی (نگرانی همدلانه، پریشانی شخصی)
6 Best & Freund (2021) آزمایشی مطالعه 1: 160 نفر

20-74 ساله، مطالعه 2: 156 نفر 89-18 سال و مطالعه 3: 342 نفر 88-19 سال

مطالعه 1: ایالات متحده آمریکا؛ مطالعه 2 و 3: سوئیس جامعه­دوستی غیرپولی شامل؛ 1- اهدای انرژی فیزیکی، 2- اهدای سال­های زندگی و 3- ارائه حمایت اجتماعی؛ 4- تمایل به صرف زمان برای کمک غیرپولی به سود یک مؤسسه خیریه؛ انگیزه­های جامعه­دوستانه ایثارگرانه (انگیزه دگرخواهانه خالص یا نگرانی واقعی و نوع­دوستانه برای دیگران، مفید بودن)
7 Bjälkebring, et al. (2016) مقطعی مطالعه 1: 353 نفر 74-20 سال؛ مطالعه 2: 108 نفر 89-19 سال ایالات متحده آمریکا و سوئد اهدای خیریه و کمک مالی به فرد نیازمند؛ تابش گرم (تجربه احساس مثبت با کمک کردن به یک کودک نیازمند)
8 Bjälkebring, et al. (2021) طولی 1123 سالمند 66-60 سال سوئد داوطلبی­گری و صرف زمان در فعالیت­های داوطلبانه مختلف از جمله ورزش­های تیمی، فعالیت­های مذهبی و غیره
9 Bonner, et al. (2003) مقطعی 68 سالمند90-66 سال ایالات متحده آمریکا کمک کردن در پاسخ به فردی که نیاز به راهنمایی/ قرض گرفتن یک مداد دارد.
10 Bruine de Bruin & Ulqinaku (2021) آزمایشی (داده ملی) 5376 نفر 100-18 سال، 1798 سالمند 60 سال و بالاتر ایالات متحده آمریکا اهدای خیریه (اهدای پول به نیازمندان در سازمان­های خیریه ملی و بین­المللی)
11 Caprara & Steca (2005) (Caprara & Steca, 2005) مقطعی 512 نفر 87-20 سال، 127 سالمند با میانگین سنی 13/73 سال ایتالیا حمایت و همکاری با دوستان و همکاران، کمک‌رسانی به نیازمندان، به­اشتراک‌گذاری مراقبت با دوستان و نیازمندان، دلداری به نیازمندان
12 Caprara & Steca (2007) مقطعی 1324 نفر 90-20 سال، 412 سالمند 60 سال و بالاتر ایتالیا حمایت و همکاری با دوستان و همکاران، کمک‌رسانی به نیازمندان، به­اشتراک‌گذاری مراقبت با دوستان و نیازمندان، دلداری به نیازمندان
13 Cavallini, et al. (2021) مقطعی 150 سالمند 86-55 سال ایتالیا کمک­رسانی رسمی؛ کمک­رسانی غیررسمی به نزدیکان؛ کمک­رسانی غیررسمی به غریبه­ها؛ اهدای مبلغی پول به یک غریبه در بازی دیکتاتور؛ توافق­پذیری؛ نگرانی همدلانه؛ نوع­دوستی
14 Chi, et al. (2021) مقطعی 2016 نفر 84-33 سال، 774 نفر 25-75 سال ایالات متحده آمریکا فعالیت‌های جامعه­دوستانه روزانه (داوطلبی­گری رسمی، ارائه کمک‌های بدون دستمزد، ارائه حمایت عاطفی)؛ داوطلبی­گری رسمی در کلیسا، بیمارستان، مراکز شهروندان سالمند، یا هر سازمان دیگر؛ ارائه کمک‌های بدون دستمزد به افرادی که با آنها زندگی نمی‌کنند (مانند پرستاری از نوزاد یا کمک کردن در خرید بدون دریافت دستمزد)؛ ارائه حمایت عاطفی بدون احتساب آن به عنوان بخشی از وظایف شغلی افراد
15 Cho, et al. (2021) مقطعی 330 نفر 89-18 ساله، 69 سالمند 60 سال و بالاتر ایالات متحده آمریکا رفتارهای جامعه­دوستانه رسمی و غیررسمی در شرایط پاندمی کووید-19، نسبت به خانواده یا دوستان نزدیک و غریبه­ها (نذر/ اهدای کتاب‌ یا لباس، اشتراک/ اهدای غذا، تحویل غذا، دارو، یا سایر کالاها به افراد دارای ناتوانی حرکتی، بخشیدن/ اهدای وسایل حفاظت فردی یا لوازمی که یافتن آنها دشوار است، دوختن ماسک‌های خانگی، سر زدن به افراد تنها و منزوی، قرض دادن/ اهدای پول به کسی، اهدای خون یا پلاکت)؛ همدلی
16 Foy, et al. (2013) کارآزمایی تصادفی کنترل­شده 300 سالمند 80-55 سال (150 نفر گروه مداخله، 150 نفر گروه کنترل) ایالات متحده آمریکا شرکت در “پیاده­روی خیریه” یا سایر رویدادهای خیریه برای جمع­آوری کمک­های مالی مردم به یک بانک غذای منطقه­ای، انجام کارهای داوطلبانه و مشارکت در سازمان­های فرهنگی یا هنری، عبادتگاه­ها، مراکز مراقبت­های بهداشتی، مدارس یا گروه­های جوانان، داوطلب شدن برای کمک به فقرا و نیازمندان، کار در پروژه­های اجتماعی، کمک به مؤسسات و سازمان­های خیریه مذهبی و غیرمذهبی، اهدای خون، پلاکت، پلاسما، مغز استخوان یا سایر اعضای بدن
17 Gaesser, et al.
(2017)
آزمایشی 31 جوان و 39 سالمند 65-86 سال ایالات متحده آمریکا کمک کردن به یک فرد نیازمند غریبه در موقعیت­های اضطراری (تماس با آتش­نشانی)
18 Gong, et al. (2019) ترکیبی 89 جوان و 66 سالمند (60-84 سال) چین اهدای پول به خویشاوندان (خانواده و دوستان) و غیرخویشاوندان (غریبه­ها)
19 Gottlieb & Sevigny (2016) کیفی (تحلیل درونمایه) 20 سالمند 96-61 ساله (11 مرد، 9 زن) کانادا فعالسازی یا انگیزش هویت (نیاز به هدف، احساس مسئولیت؛ نیاز به مفید بودن، نیاز به فعال بودن از نظر اجتماعی، نیازها و تعهدات ادراک­شده، داشتن دلبستگی یا محبت، نیاز به برگشت به جامعه، تمایل به پاسخگویی متقابل به یک فرد، تمایل به نشان دادن اتحاد مستحکم، باورهای شخصی (معنوی و اخلاقی)، خوشایند بودن و لذت بردن، تمایل به مشارکت دادن دیگران، درخواست­های مستقیم برای سودمندی اجتماعی)؛ انواع سودمندی اجتماعی (تقویت مشارکت دیگران، اعلام حضور با نزدیکان؛ راهنمایی کردن یا دادن اطلاعات شناختی، حمایت عاطفی، کمک کاربردی، پشتیبانی غیرمستقیم، مصاحبت و رفاقت، کنترل یا حفظ ارتباط، اتحاد مستحکم، بازخورد دادن، تنظیم، تقویت مشارکت اجتماعی، شبکه­سازی یا پیوند دادن، حمایت یا کمک ناآشکار، حضور مثبت)
20 Han, et al. (2020) طولی 9697 نفر 74-51 سال ایالات متحده آمریکا صرف زمان برای فعالیت­های داوطلبانه در سازمان­های مذهبی، آموزشی، مرتبط با سلامت یا سایر سازمان­های خیریه
21 Hao & Liu (2016) آزمایشی 204 نفر (49 سالمند 70-60 سال چین کمک کردن داوطلبانه برای پاسخگویی به سئوالات پژوهشگر
22 Hubbard, et al. (2016) مقطعی 80 نفر 67-18 سال ایالات متحده آمریکا اهدای پول به مؤسسه خیریه با انگیزه دگرخواهانه؛ خالص (دادن پول به یک مؤسسه خیریه با نیت نوع­دوستانه)؛ توافق­پذیری؛ نگرانی همدلانه، اتخاذ چشم­انداز و رفتار نوع­دوستانه
23 James (2011) طولی 331 سالمند 95-68 سال ایالات متحده آمریکا اهدای پول به سازمان­های مذهبی یا سایر سازمان­های خیریه
24 Jiranek, et al. (2013) مقطعی 513 نفر 85-16 سال سوئیس داوطلب شدن در: الف) پرستاری/ مراقبت از غیرخویشاوندان نیازمند؛ ب) فعالیت کمپین­گونه در یک سازمان بشردوستانه؛ ج) فعالیت راهبردی/ سازمانی/ اجرایی در سازمانی که به افراد نیازمند کمک می­کند. د) کمک به غیرخویشاوندان نیازمند؛ و ه) مشاوره و ایجاد شایستگی برای افراد غیرخویشاوند نیازمند)؛ انگیزه جامعه­دوستانه: نوع­دوستی ناشی از همدلی و عدالت اجتماعی
25 Juhl, et al. (2020) مقطعی 234 نفر 79-20 سال ایالات متحده آمریکا اهدای پول و کمک­های مالی به یک مؤسسه خیریه غیرانتفاعی؛ توافق­پذیری؛ همدلی عاطفی
26 Kahana, et al. (2013) مقطعی 585 سالمند 98-72 سال ایالت متحده آمریکا نگرش نسبت به مشارکت در رفتارهای جامعه­دوستانه؛ رفتار یاری­رسانی غیررسمی- ارائه حمایت ابزاری به دوستان و همسایگان (کمک در حمل و نقل، خرید و انجام کارهای روزمره)
27 Kahana, et al. (1987) مروری ایالات متحده آمریکا نوع­دوستی، همدلی، مسئولیت­پذیری اجتماعی و قضاوت اخلاقی؛ هنجارهای بخشش و مسئولیت اجتماعی
28 Kettner & Waichman (2016) آزمایشی 439 نفر، 167 سالمند 60 سال و بالاتر آلمان اهدای پول به یک نیازمند غریبه در بازی دیکتاتور
29 Konrath & Handy (2021) مقطعی (داده ملی) 2744 سالمند 85-57 سال ایالات متحده آمریکا 1- اهدای زمان (انجام کارهای داوطلبانه برای سازمان­های مذهبی، خیریه، سیاسی، مراکز سلامتی یا غیره)؛ 2- اهدای عاطفه (سلام و احوالپرسی همراه با لمس دیگران مانند در آغوش گرفتن، بوسیدن، در آغوش گرفتن، یا سایر تماس‌های فیزیکی نزدیک با دیگران به جز شریک زندگی) و 3- مراقبت از بزرگسال نیازمند کمک در انجام فعالیت­های روزمره به دلیل مسن بودن یا ناتوانی
30 Krause (2015) طولی (داده ملی) 1535 نفر 50 سال و بالاتر ایالات متحده آمریکا 1- ارائه حمایت ملموس به غریبه­ها (دادن پول، غذا، کمک کردن)؛ 2- ارائه حمایت ملموس به اعضای خانواده و دوستان (کمک مالی، بردن غذا به منزل یکی از اعضای خانواده یا دوستان در زمان بیماری، فراهم کردن وسایل حمل و نقل برای دوستان یا اعضای خانواده)
31 Livi, et al. (2020) مقطعی 116 نفر با میانگین سنی 32/42 سال ایتالیا داوطلبی­گری از طریق سازمان غیرانتفاعی که فرد داوطلب به آن تعلق دارد؛ تمایل به احساس نگرانی برای دیگران، نگرانی همدلانه و مسئولیت­پذیری اجتماعی
32 Lockwood, et al. (2021) آزمایشی 187 نفر، 92 سالمند 84-55 سال بریتانیا تمایل به انجام تلاش فیزیکی کارآمد و صرف انرژی بیشتر برای کمک به دیگران- رفتارهای جامعه­دوستانه روزمره در زندگی، مانند انجام کارهای خیریه و اهدای پول به سازمان­های خیریه؛ هنجارهای اجتماعی
33 Mann, et al. (2022) طولی 165 سالمند 88-60 سال ایالات متحده آمریکا جامعه­دوستی رسمی در برنامه­های مربوط به آموزش، جوانان و فقر: 1- دارای پست­های رهبری در برنامه­های جامعه­دوستانه و نامزد جایزه هدف (جایزه‌ای ملی که از کمک‌های جامعه­دوستانه سالمندان تقدیر می‌کند)؛ 2- داوطلبی­گری رسمی یا صرف زمان در برنامه داوطلبانه رسمی از طریق یک سازمان داوطلبانه محلی یا ملی (مانند تدریس خصوصی)
34 Mayr & Freund (2020) مروری سوئیس اهدای پول و انجام کارهای داوطلبانه در سازمان­های خیریه؛ کمک کردن از طریق اهدای پول به مؤسسات خیریه و دیگران (یا نسل­های آینده)؛ نگرانی برای محیط زیست؛ انگیزه­ جامعه­دوستانه (همدلی عاطفی، اتخاذ چشم­انداز، توافق­پذیری، و انگیزه نوع­دوستانه)؛ جهت­گیری­های انگیزشی (نسل­پروری، انتخاب اجتماعی- احساسی، دیدگاه­های تعالی­بخش نفس، ماده­گرایی، گرما در مقابل شایستگی، هنجارهای فرهنگی)؛ مزایا (نوعدوستی خالص؛ نوعدوستی ناخالص)
35 Midlarsky, et al. (2018) آزمایشی 169 سالمند 60 سال و بالاتر ایالات متحده آمریکا کمک کردن به غریبه نیازمندی که در یکی از سه موقعیت زیر قرار دارد: 1- کودکی که گم شده است و برای یافتن والدین خود به کمک نیاز دارد. 2- سالمندی که گم شده و نیاز دارد که کسی به کمک او بیاید. 3- کسی که زمین خورده است، درد دارد و به کمک نیاز دارد؛ مسئولیت­پذیری اجتماعی؛ جهت­گیری نوع­دوستانه، نگرانی همدلانه
36 Midlarsky & Hannah

(1989)

آزمایشی 2715 نفر از افراد 5 تا 75 سال و بالاتر ایالات متحده آمریکا اهدای پول به مؤسسه خیریه مرتبط با آسایش نوزادان دارای معلولیت­های مادرزادی
37 Motamedi (2019) مقطعی 338 سالمند 60 سال و بالاتر ایران مسئولیت اجتماعی، نگرانی همدلانه، اتخاذ چشم­انداز، پریشانی شخصی، استدلال اخلاقی دوجانبه، استدلال­ جهت­گیری شده- دیگران و نوع­دوستی خودگزارشی
38 Motsenok & Ritov (2021) مقطعیِ (داده ملی چند کشور) 36267 نفر 50 سال و بالاتر 19 کشور اروپایی و اسرائیل کار داوطلبانه یا خیریه (مراقبت از بزرگسال بیمار یا معلول؛ کمک کردن به دوستان یا همسایگان؛ شرکت در دوره­های آموزشی و تربیتی؛ رفتن به یک باشگاه ورزشی، اجتماعی یا غیره؛ شرکت در فعالیت­های سازمان­های مذهبی (کلیسا، کنیسه، مسجد و غیره)؛ و شرکت در یک سازمان سیاسی یا اجتماعی)؛ انگیزه­های نوعدوستانه (برای مشارکت در کارهای مفید)
39 Nakamura, et al. (2021) طولی 165 سالمند 88-60 سال ایالات متحده آمریکا اختصاص زمان برای انجام کارهای داوطلبانه رسمی با موضوعات مختلف اجتماعی (آموزش، جوانان و فقر)
40 Nelson-Coffey, et al. (2017) کارآزمایی تصادفی کنترل­شده 159 نفر 93-23 سال کالیفرنیای جنوبی 1- اقدامات محبت­آمیز نسبت به فردی دیگر (اقداماتی که برای فرد خاصی انجام می‌شود، مانند خرید قهوه برای یک غریبه)؛ 2- اقدامات محبت­آمیز نسبت به جهان یا بشریت به طور کلی (تلاش‌های فردی برای بهتر کردن جهان که متوجه فرد خاصی نیست، مانند جمع کردن زباله)
41 Nguyen, et al. (2020) طولی (داده ملی) 520 نفر میانسال و سالمند ایالات متحده آمریکا اعانه اجتماعی یا کمک مالی به دیگران با اعتقاد به اینکه فرد عضوی حیاتی از جامعه است، یا چیزی ارزشمند برای بخشیدن به جهان دارد؛ نسل­پروری یا به طور کلی، عضو مولد جامعه بودن
42 Perez, et al. (2021) مقطعی 761 نفر 75-18 سال مکزیک داوطلبی­گری، کمک عاطفی، کمک ابزاری
43 Pornpattananangkul, et al. (2017) آزمایشی 78 نفر (39سالمند) سنگاپور بخشندگی یا اهدای پول به افراد در فواصل اجتماعی مختلف، از افراد نزدیک اجتماعی تا افراد از نظر اجتماعی دور
44 Qu, et al. (2020) تحلیل ثانویه داده­های مطالعه طولی 3544 سالمند 67-64 سال ایالات متحده آمریکا 1- اهدای پول به افراد شناخته­شده، 2- کمک­های خیریه، 3- حمایت کردن از دوستان، همسایگان یا همکاران (الف) نصیحت، تشویق، حمایت اخلاقی یا عاطفی؛ ب) حمل و نقل، انجام کارهای روزمره یا خرید؛ ج) کارهای منزل و حیاط، تعمیرات یا سایر کارهای پیرامون خانه؛ د) نگهداری یا مراقبت از کودک)، 4- انجام فعالیت­های داوطلبانه و 5- مراقبت از فردی به جز همسر؛ انگیزه­های جامعه­دوستانه (همدلی، شفقت، یا نگرانی‌های دگرمحور)
45 Razavizadeh &

Mohammadpour (2010)

مردم­نگاری 28 نفر 82-43 سال ایران باورهای ارزشی یا ارزش­باوری، احساس تعلق، سابقه نیکوکاری، دسترسی به منابع مادی، ارتباطات ترغیب­کننده، اعتماد به کارگزاران و رویه­های نهادی مدرسه­سازی، جستجو برای کسب اطلاعات، اعتماد نهادی، تجربه عواطف مثبت، تمایل به تداوم مشارکت، موضع انتقادی توأم با اعتماد نسبی و دریافت بازخورد مثبت از محیط، دریافت مشوق­های مالیاتی و فتاوای فقهی در مورد تخصیص وجوه شرعی به مدرسه­سازی به عنوان نشانه­های مثبتی از محیط برای انگیزش خیّران
46 Romano, et al. (2021) آزمایشی 359 نفر 18 سال و بالاتر (118 سالمند 90-60 سال) اتریش اهدای پول به افراد نیازمند غریبه در بازی دیکتاتور و همکاری دوجانبه با یکدیگر برای رسیدن به نتیجه مطلوب (مانند پول بیشتر) در بازی دوراهی زندانیان
47 Rosen, et al. (2016) مقطعی 197 نفر 86-19 سال آلمان همدلی عاطفی (نگرانی همدلانه)، استدلال اخلاقی و همدلی شناختی (اتخاذ چشم­انداز)
48 Rosi, et al. (2019) مقطعی 96 نفر (48 سالمند 82-61 سال) ایتالیا اهدای پول به یک نیازمند غریبه در بازی دیکتاتور؛ استدلال اخلاقی؛ نگرانی همدلانه
49 Serrat Graboleda, et al. (2019) مقطعی 198 سالمند 65 سال و بالاتر اسپانیا شرکت در فعالیت­ها یا انجمن­های اجتماعی (سازمان­های مذهبی، داوطلبانه، ورزشی)؛ کمک غیررسمی به دیگران به صورت داوطلبانه، بدون ارتباط با هیچ مؤسسه یا انجمن داوطلبانه­ای و بدون داشتن تعهدات اخلاقی به فرد مورد نظر (مانند فرد دچار معلولیت خانواده)؛ نسل­پروری
50 Serrat Graboleda, et al. (2021) ترکیبی 106 سالمند 86-59 سال (میانگین 18/71 سال) اسپانیا داوطلب شدن در فعالیت‌های خودیاری، ارائه خدمات رسمی و سایر اشکال مشارکت مدنی به طور داوطلبانه و با هدف سودرسانی به جامعه
51 Shane, et al. (2021) طولی (داده ملی) 6176 نفر 92-24 سال (میانگین 83/63 سال) ایالات متحده آمریکا انجام کارهایی برای خانواده، دوستان و جامعه از نظر صرف زمان، پول یا نگرانی به خاطر تأمین آسایش و بهزیستن آنان؛ تمایلات و رفتارهای نسل­پروری؛ توافق­پذیری
52 Sin, et al. (2020) مقطعی 1028 نفر 18 سال و بالاتر (262 سالمند 91-60 سال) کانادا و ایالات متحده آمریکا مشارکت در کارهای داوطلبانه رسمی؛ کمک کردن یا حمایت از افراد به دلایل مرتبط با پاندمی کووید-19؛ داوطلب­ شدن غیررسمی (ارائه حمایت عاطفی، حمایت ملموس (دادن لوازم یا غذا، کمک در مراقبت­های پزشکی، کمک در مسئولیت­های کار/ مدرسه، کمک در مسئولیت­های خانواده/ منزل)، حمایت اطلاعاتی یا ارائه اطلاعات به افراد)
53 Sommerlad, et al. (2021) مقطعی 30033 نفر 18 سال و بالاتر (16059 سالمند 55 سال و بالاتر) بریتانیا همدلی (نگرانی همدلانه یا احساس شفقت؛ اتخاذ چشم­انداز یا درک نگاه دیگران)
54 Steele, et al. (2008) مقطعی 12064 نفر 18 سال و بالاتر (1316 سالمند 55 سال و بالاتر) ایالات متحده آمریکا انگیزه­های جامعه­دوستانه برای تمایل افراد به اهدای خون (نوع­دوستی، همدلی و مسئولیت­پذیری اجتماعی)؛ رفتار نوع­دوستانه مانند: اهدای کالاها یا لباس­ها به یک مؤسسه خیریه، انجام کار داوطلبانه برای یک مؤسسه خیریه، کمک کردن به یک غریبه در حمل وسایل (کتاب، بسته و غیره)، قرض دادن کالاهای با ارزش (ظروف، ابزار و غیره) به همسایه‌ای که خیلی شناخته­شده نیست، مراقبت داوطلبانه از حیوانات خانگی یا کودکان همسایه، قبل از اینکه از او خواسته شود و بدون اینکه هزینه­ای پرداخت کند.
55 Sze, et al. (2012) مقطعی 71 جوان، 72 میانسال و 70 سالمند 60-80 سال ایالات متحده آمریکا اهدای پول به سازمان­های خیریه؛ همدلی عاطفی و نگرانی همدلانه و اتخاذ چشم­­انداز
56 Vecina & Fernando (2013) مقطعی 251 نفر 78-16 سال اسپانیا داوطلبی­گری در سازمان­های غیرانتفاعی؛ انگیزه احساس فشار به هنگام یاری­رسانی به دیگران، ناشی از فشار هنجارهای اجتماعی و احساس وظیفه
57 Wenner & Randall (2016) مقطعی (تحلیل ثانویه) 188 نفر 89-37 سال ایالات متحده آمریکا کمک کردن به یک دوست در حل مشکلش، جمع­آوری یا اهدای پول با هدف خیریه، انجام کار داوطلبانه، هدیه دادن یا انجام یک کار خوب برای کسی، لطف کردن یا قرض دادن پول به کسی
58 Whillans, et al. (2016) طولی و آزمایشی (داده ملی) مطالعه 1: 186 سالمند 55 سال و بالاتر، مطالعه 2: 73 سالمند (36 نفر گروه هزینه جامعه­دوستانه و 37 نفر گروه هزینه شخصی) ایالات متحده آمریکا صرف پول جامعه­دوستانه یا بخشندگی مالی (از اهدای کمک­های خیریه تا ارائه حمایت مالی به اعضای خانواده)؛ کمک کردن مالی به گروه‌های مذهبی، سازمان‌های سیاسی، دوستان و/ یا خانواده و غیره

 

5) جمع­‌آوری، خلاصه­‌سازی و گزارش یافته­‌ها

در این مرحله، نویسندگان به طور مرتب گزاره­ها را ارزیابی کرده و در نهایت با توجه به تعاریف بدست آمده، آنها را در دو طبقه اصلی و هفت زیرطبقه دسته­بندی کردند. هر مؤلفه در 58 مطالعه بررسی شده، تعریف مفهوم جامعه­دوستی را در دوران سالمندی منعکس می­کند. تیم پژوهش تا زمان رسیدن به توافق، بارها و بارها درباره این فرآیند بحث و گفتگو کردند.

نتایج

برای بررسی مفهوم جامعه‌دوستی و ابعاد آن در دوران سالمندی و سنتز یافته‌ها، یک مرور جامع با جستجوی نظام­یافته انجام شد. تعداد مقالاتی که با رویکرد کمی و مقطعی ابعاد جامعه­دوستی در دوران سالمندی را بررسی کرده­اند، بیشتر از نوع مطالعات کیفی و مروری بوده است. همچنین نیمی از پژوهش­های واردشده در این مطالعه، در کشور ایالات متحده آمریکا انجام شده است. دامنه مطالعات، بین سال­های 1987 تا 2022 بوده و اغلب مطالعات در طول 10 سال اخیر (2021-2011) صورت گرفته است. بسیاری از مطالعات کمّی از روش­های تجربی و مطالعات مقطعی استفاده کردند. از نظر روش­شناسی مطالعه، 17 مطالعه از روش رفتاری با استفاده از بازی­های اقتصادی مانند بازی دیکتاتور14، بازی اولتیماتوم15و بازی دوراهی زندانیان16و 38 مطالعه از روش خودگزارشی استفاده کردند. در بازی‌های فوق، آزمودنی‌ها در یک محیط آزمایشی یا شبیه‌سازی شده قرار گرفتند تا شکلی از رفتار جامعه­دوستانه را در یک محیط کنترل‌شده مطالعه کنند (Bailey, Ruffman, & Rendell, 2013; J. N. Beadle, A. H. Sheehan, B. Dahlben, & A. H. Gutchess, 2015; Cavallini et al., 2021; Kettner & Waichman, 2016; Romano, Bortolotti, Hofmann, Praxmarer, & Sutter, 2021; Rosi, Nola, Lecce, & Cavallini, 2019a; Sze, Gyurak, Goodkind, & Levenson, 2012). سایر مطالعات، در قالب طولی و ترکیبی انجام شده­اند.

پس از بررسی 58 مطالعه وارد شده و استخراج ابعاد مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی، در راستای ترکیب مفاهیم به­دست­آمده، ابتدا ابعاد بیان­شده در هر مطالعه کدگذاری، و سپس زیرطبقات، طبقات فرعی و طبقات اصلی مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی ساخته شد. بر این اساس، 2 طبقه اصلی با عناوین گرایش‌های جامعه­دوستانه17 (بُعد گرایشی) و رفتارهای جامعه­دوستانه18 (بُعد رفتاری) و 7 زیرطبقه به دست آمد. گرایش‌های جامعه­دوستانه شامل 4 زیرطبقه؛ همدلی19 (اتخاذ چشم­انداز20 و نگرانی همدلانه21)، هنجارهای جامعه­دوستانه22 (مسئولیت اجتماعی23 و عدالت اجتماعی24)، گرایش‌های فطری25 (توافق­پذیری26و قضاوت اخلاقی27) و تمایلات نسل­پرورانه28 بوده است (جدول 2).

جدول 2. ابعاد گرایش‌­های جامعه‌­دوستانه در دوران سالمندی برگرفته از مرور جامع

طبقات اصلی طبقات فرعی خلاصه معنایی
همدلی اتخاذ چشم­انداز درک نگاه دیگران؛ خود را به جای دیگری گذاشتن
نگرانی همدلانه تمایل به تجربه احساس نگرانی یا شفقت نسبت به دیگران
هنجارهای جامعه­دوستانه مسئولیت­­ اجتماعی مسئولیت­پذیری در قبال نزدیکان، جامعه، طبیعت و نسل­های آینده
عدالت اجتماعی تلاش برای از بین بردن شرایط نابرابر یا ارتقاء فرصت­های برابر برای مردم
گرایش­های فطری توافق­پذیری آگاهی از نیازهای دیگران و نگرانی و ارزش قائل شدن برای آسایش آنان
قضاوت اخلاقی تصمیم­گیری اخلاقی نوع­دوستانه و پاسخگویی به یک دوراهی اخلاقی با انتخاب یک رفتار مطلوب از نظر اخلاقی یا ترجیح شخصی
تمایلات نسل­پرورانه تأثیرگذاری خوب بر زندگی افراد، انتقال مهارت­ با انگیزه به جای گذاشتن یک میراث از خود برای نسل­های آینده، مراقبت و سرمایه­گذاری برای تربیت و آموزش نسل­های جدید

 

در جدول شماره 3، طبقه رفتارهای جامعه­دوستانه در دوران سالمندی شامل کمک­های خودجوش غیررسمی29 (کمک به نزدیکان30و کمک به غریبه­ها31)، کمک­های برنامه­ریزی­شده رسمی32 (کمک به سازمان­های خیریه33، کمک به سازمان­های غیرخیریه-غیرانتفاعی34) و رفتارهای دوست­دار محیط زیست35 است.

جدول 3. ابعاد رفتارهای جامعه­‌دوستانه در دوران سالمندی برگرفته از مرور جامع

طبقات اصلی طبقات فرعی زیرطبقات کدها خلاصه معنایی
کمک­های خودجوش غیررسمی کمک به نزدیکان حمایت ملموس حمایت مالی کمک کردن مالی، قرض دادن/ اهدای پول به دوستان و/ یا اعضای خانواده
حمایت ابزاری حمایت و همکاری با دوستان و همکاران؛ کمک در کارهای منزل، مراقبت از خانه یا وسایل کسی در غیاب وی؛ کمک کردن در کارهای خانه یا خرید کردن؛ نذر/ اهدای کتاب‌ یا لباس، اشتراک/ اهدای غذا، تحویل غذا، دارو، یا سایر کالاها به افراد دارای ناتوانی حرکتی
حمایت عاطفی ابراز مهربانی/ عشق دلداری دادن؛ گوش کردن به مشکلات افراد یا تسلی­بخشی دادن به آنان؛ تقویت مشارکت دیگران؛ حمایت عاطفی؛ سلام و احوالپرسی کردن همراه با آغوش گرفتن، بوسیدن، دست زدن به شانه، یا سایر تماس‌های فیزیکی نزدیک؛ تشویق، حمایت اخلاقی یا عاطفی؛ هدیه دادن
مراقبت­های حفاظتی مراقبت از فردی به جز همسر؛ پرستاری، نگهداری یا مراقبت از کودکان بدون دریافت دستمزد؛ مراقبت از بزرگسال بیمار یا معلول و نیازمند کمک در انجام فعالیت­های روزمره به دلیل مسن بودن یا ناتوانی؛ مراقبت داوطلبانه از حیوانات خانگی همسایه، قبل از اینکه از فرد خواسته شود و بدون اینکه هزینه­ای پرداخت کند.
حمایت اطلاعاتی کمک به افراد در پیدا کردن کار؛ نصیحت کردن؛ راهنمایی کردن یا دادن اطلاعات، بازخورد دادن؛ انتقال مهارت­های خود به افراد
کمک به غریبه­ها کمک پولی اهدای خیریه، کمک مالی و دادن مبلغی پول به افراد نیازمند و بی­خانمان غریبه
کمک غیرپولی کمک در شرایط عادی کمک به فردی دیگر برای جمع کردن برگه­های کاغذ از روی زمین؛ کمک کردن به فردی که نیاز به راهنمایی/ قرض گرفتن یک مداد دارد؛ کمک کردن داوطلبانه برای پاسخگویی به سئوالات دیگران؛ راهنمایی برای پیدا کردن آدرس، اجازه دادن به کسی برای جلوتر رفتن از او در صف، بلند شدن از صندلی برای نشستن فردی دیگر، حمل کردن وسایل، قرض دادن یک وسیله؛ نذر/ اهدای کتاب‌ یا لباس، اشتراک/ اهدای غذا، تحویل غذا، دارو، یا سایر کالاها به افراد دارای ناتوانی حرکتی
کمک در شرایط اضطراری و جدی کمک کردن مستقیم یا غیرمستقیم به یک نیازمند غریبه در موقعیت­های اضطراری، شامل پیدا کردن کسی که بتواند کمک کند، یا تماس گرفتن با پلیس، آتش­نشانی و سایر ارگان­های ذیربط
کمک­های برنامه­ریزی شده رسمی اعطای کمک به سازمان­های خیریه کمک پولی جمع­آوری یا اهدای پول با هدف خیریه- کمک­های مالی به نیازمندان در سازمان­های خیریه ملی یا بین­المللی (مانند آسایشگاه­های معلولین)
کمک غیرپولی داوطلبی­گری داوطلب شدن و صرف زمان برای کمک­های غیرپولی به سود فقرا و نیازمندان مؤسسات و سازمان­های خیریه مذهبی و غیرمذهبی؛ انجام فعالیت­های کمپین­گونه در سازمان­های بشردوستانه؛ فعالیت­های راهبردی/ سازمانی/ اجرایی در سازمانی که به افراد نیازمند کمک می­کند؛ و مشاوره و ایجاد شایستگی برای افراد نیازمند
اهدای کالا اهدای کالاها یا لباس­ها به یک مؤسسه خیریه به سود نیازمندان جامعه
اعطای کمک به  سازمان­های غیرخیریه- غیرانتفاعی کمک پولی اهدای پول و کمک­های نقدی به سازمان­های غیرخیریه مانند گروه‌های مذهبی، سازمان‌های سیاسی و غیره
کمک غیرپولی داوطلبی­گری اهدای زمان و  و انرژی جهت انجام کار داوطلبانه رسمی از طریق یک سازمان داوطلبانه محلی یا ملی و مشارکت در فعالیت­های سازمان­های مذهبی (کلیسا، کنیسه، مسجد و غیره)، بیمارستان، سازمان­های مراکز سلامتی، مرکز شهروندان سالمند، باشگاه ورزشی، سازمان­های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی یا هنری، مراکز مراقبت­های بهداشتی، مدارس یا گروه­های جوانان
اهدای اعضای بدن اهدای داوطلبانه خون، پلاکت، پلاسما، مغز استخوان یا سایر اعضای بدن به بیماران نیازمند
رفتارهای دوستدار محیط زیست رفتارهای ناشی از نگرانی و احساس مسئولیت در قبال محیط زیست؛ مانند استفاده از وسایل نقلیه عمومی و بازیافت مواد زائد و ضایعات

 

بدین ترتیب، ابعاد مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی در یک مدل مفهومی پیشنهادی ادغام شده و در 7 زیرطبقه و 2 طبقه اصلی قرار گرفت (شکل 2).

 

گرایش‌های جامعه‌­دوستانه

طبقه اصلی گرایش‌های جامعه­دوستانه که شامل همه نگرش‌ها، باورها، ویژگی‌های شخصیتی و گرایش‌هایی است که به سود دیگران منجر می‌شود، از چهار زیرطبقه همدلی، هنجارهای جامعه­دوستانه، گرایش‌های فطری و تمایلات نسل­پرورانه تشکیل شده است. تعاریف و ابعاد از 23 مطالعه استخراج و سپس کدگذاری شد.

زیرطبقه همدلی به عنوان یک گرایش جامعه­دوستانه بسیار شناخته­شده مطرح است (Cho, Daley, Cunningham, Kensinger, & Gutchess, 2021). اغلب مطالعات به دو عنصر کلیدی برای همدلی پرداخته­اند: اتخاذ چشم­انداز و نگرانی همدلانه (Sommerlad, Huntley, Livingston, Rankin, & Fancourt, 2021). اتخاذ چشم­انداز به معنای درک افکار و دیدگاه­های دیگران است (Beadle & De La Vega, 2019; Mayr & Freund, 2020; Motamedi, 2019; Rosen, Brand, & Kalbe, 2016; Sommerlad et al., 2021; Sze et al., 2012) و نگرانی همدلانه به تمایل به تجربه احساس نگرانی یا شفقت نسبت به دیگران اشاره دارد (Bailey, Brady, Ebner, & Ruffman, 2020; Beadle & De La Vega, 2019; J. N. Beadle et al., 2015; Cavallini et al., 2021; Jiranek, Kals, Humm, Strubel, & Wehner, 2013; Juhl et al., 2020; Livi et al., 2020; Mayr & Freund, 2020; Motamedi, 2019; Qu, Konrath, & Poulin, 2020; Rosen et al., 2016; Rosi et al., 2019a; Sommerlad et al., 2021; Steele et al., 2008; Sze et al., 2012).

یکی دیگر از زیرطبقات مهم گرایش‌های جامعه­دوستانه در دوران سالمندی، هنجارهای جامعه­دوستانه است (Mayr & Freund, 2020). مسئولیت اجتماعی و عدالت اجتماعی، از متداول­ترین هنجارهای مورد بررسی هستند که رفتارهای جامعه­دوستانه را تحت تأثیر قرار می­دهند (Myers, 1990). بنابراین، این هنجارها در پژوهش­های مربوط به جامعه­دوستی در دوران سالمندی از جایگاه ویژه­ای برخوردار هستند (Vecina & Fernando, 2013). در جامعه یک هنجار جامعه­دوستانه به نام «مسئولیت اجتماعی» وجود دارد. مسئولیت اجتماعی به احساس مسئولیت در قبال نزدیکان (فرزندان، والدین، همسر، خانواده، همسایه، دوستان و آشنایان)، جامعه (شهروندی مطلوب، رفتار مناسب با اقشار آسیب­پذیر مانند کودکان، تلاش برای آسایش جامعه خود و وسیع­تر از آن در سطح جهانی)، طبیعت (شامل گیاهان، حیوانات، خاک، آب و هوا) و نسل­های آینده است (Kahana, Midlarsky, & Kahana, 1987; Livi et al., 2020; E. Midlarsky, Pirutinsky, Chakrabarti, & Cohen, 2018; Motamedi, 2019; Steele et al., 2008). هنجار عدالت اجتماعی یک هنجار جامعه­دوستانه است که می­تواند برانگیزاننده جامعه­دوستی در سالمندان باشد و به تلاش برای از بین بردن شرایط نابرابر یا فراهم کردن فرصت­های برابر برای مردم از طریق انجام رفتارهای جامعه­دوستانه اطلاق می­شود (Jiranek et al., 2013).

زیرطبقه گرایش­های فطری شامل دو بُعد توافق­­پذیری و قضاوت اخلاقی است. توافق­پذیری یک ویژگی شخصیتی است که تمایل به آگاهی از نیازهای دیگران و نگرانی و ارزش قائل شدن برای آسایش آنان را توصیف می­کند. یک فرد توافق­پذیر، ویژگی­های رفتاری مانند نوعدوستی، مهرورزی، خوش­قلبی، اعتماد و فروتنی را از خود نشان می­دهد (Shane, Niwa, & Heckhausen, 2021). برخی از مطالعات، توافق­پذیری را به عنوان یک گرایش جامعه­دوستانه مهم مطرح می­کنند (Cavallini et al., 2021; Hubbard, Harbaugh, Srivastava, Degras, & Mayr, 2016; Juhl et al., 2020; Mayr & Freund, 2020; Shane et al., 2021). علاوه بر این، قضاوت اخلاقی به تمایل ذاتی فرد برای پاسخگویی به یک دوراهی اخلاقی با پایبندی به اصول اخلاقی به جای ترجیحات شخصی اشاره دارد (Kahana et al., 1987; Motamedi, 2019; Rosen et al., 2016).

تمایلات نسل­پرورانه به‌ عنوان شکلی از گرایش‌های جامعه­دوستانه، به عنوان تمایل سالمند برای به جای گذاشتن یک میراث خانوادگی، اجتماعی از خود برای نسل­های آینده و تأثیرگذاری خوب بر زندگی آنان مطرح است (Nguyen, Kim, Daheim, & Neduvelil, 2020; Shane et al., 2021).

رفتارهای جامعه‌­دوستانه

دومین بُعد مهم مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی، در این مطالعه به عنوان رفتارهای رفتارهای جامعه­دوستانه مشخص شد که به دسته وسیعی از رفتارهایی اشاره دارد که عموماً برای دیگران، مفید تلقی می­شوند و شامل تعامل بین فرد کمک­کننده و گیرنده کمک می­باشد (Dovidio, Gaertner, Shnabel, Saguy, & Johnson, 2009; Penner, Dovidio, Piliavin, & Schroeder, 2005). سه زیرطبقه در این طبقه اصلی وجود دارد: کمک­های خودجوش غیررسمی، کمک­های برنامه­ریزی­شده رسمی و رفتارهای دوست­دار محیط زیست. این زیرطبقات در 52 مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

کمک­های خودجوش غیررسمی شامل کمک به نزدیکان و کمک به غریبه­ها بود. کمک به نزدیکان (اعضای خانواده، دوستان و همسایه­ها) از سه بُعد تشکیل شده است: حمایت ملموس36، حمایت عاطفی37 و حمایت اطلاعاتی38. حمایت محسوس شامل دو بُعد حمایت مالی39و حمایت ابزاری40 است (Krause, 2015). حمایت مالی به عنوان اهدا یا قرض دادن پول به اعضای خانواده و/ یا دوستان در مواقع نیاز تعریف می­شود (Cavallini et al., 2021; Gong, Zhang, & Fung, 2019; Krause, 2015; Pornpattananangkul, Chowdhury, Feng, & Yu, 2017; Qu et al., 2020; Shane et al., 2021; Wenner & Randall, 2016; Whillans, Dunn, Sandstrom, Dickerson, & Madden, 2016). حمایت ابزاری به رفتارهایی گفته می‌شود که به افراد نیازمند، کمک جسمی یا مادی مانند تحویل غذا، دارو یا سایر کالاها به درب منازل آنها، فراهم کردن وسایل حمل و نقل، خرید و امانت دادن یا اهدای کتاب یا لباس صورت پذیرد (Cavallini et al., 2021; Gottlieb & Sevigny, 2016; Kahana, Bhatta, Lovegreen, Kahana, & Midlarsky, 2013; Krause, 2015; Perez et al., 2021; Qu et al., 2020; Shane et al., 2021; Sin, Klaiber, Wen, & DeLongis, 2020). حمایت عاطفی به حمایت کلامی، توجه و همراهی با کسانی که مشکل دارند، گفته می­شود (Perez et al., 2021; Sin et al., 2020). حمایت عاطفی شامل دو بُعد ابراز مهربانی/ عشق و مراقبت­های حفاظتی41 است. ابراز مهربانی/ عشق شامل نشان دادن مهربانی، محبت، تشویق، دلداری دادن یا صحبت کردن با یک فرد افسرده، هدیه دادن و احوالپرسی به همراه تماس جسمی نزدیک (مانند در آغوش گرفتن) با افراد است (Cavallini et al., 2021; Gottlieb & Sevigny, 2016; Konrath & Handy, 2021; Shane et al., 2021; Wenner & Randall, 2016). مراقبت‌های حفاظتی، در واقع به مراقبت‌های غیرپزشکی و بدون دستمزدی گفته می­شود که به افراد در رفع نیازهای اولیه روزانه، مانند غذا خوردن و حمام کردن و مراقبت از کودکان، حیوانات خانگی یا منزل، در غیاب آنان کمک می‌کند (Caprara & Steca, 2005, 2007; Cavallini et al., 2021; Konrath & Handy, 2021; Motsenok & Ritov, 2021; Qu et al., 2020; E. Serrat Graboleda, Gonzalez-Carrasco, Aznar, & Cerrato, 2019). حمایت اطلاعاتی به عنوان ارائه مشاوره و اطلاعات، کمک به افراد در یافتن شغل، ارائه بازخورد و انتقال مهارت­ها به دیگران شناخته می­شود (Cavallini et al., 2021; Gottlieb & Sevigny, 2016; Qu et al., 2020; Shane et al., 2021; Sin et al., 2020).

کمک به غریبه­ها شامل کمک­های پولی و غیرپولی در موقعیت­های معمولی و اضطراری است. کمک­های پولی شامل اهدا یا قرض دادن پول به نیازمندان غریبه است (Bjälkebring, Västfjäll, Dickert, & Slovic, 2016; Cavallini et al., 2021; Cho et al., 2021; Gong et al., 2019; Kettner & Waichman, 2016; Krause, 2015; Nguyen et al., 2020; Perez et al., 2021; Pornpattananangkul et al., 2017; Romano et al., 2021; Rosi et al., 2019a; Steele et al., 2008; Wenner & Randall, 2016). کمک غیرپولی به غریبه‌ها در موقعیت‌های معمولی ممکن است شامل مواردی مانند قرض دادن کالاهای با ارزش خود به افراد نیازمند غریبه، راهنمایی کردن آنان، دادن صندلی و حمل وسایلش باشد (Bailey et al., 2020; Best & Freund, 2021; Bonner et al., 2003; Caprara & Steca, 2005, 2007; Cavallini et al., 2021; Cho et al., 2021; Hao & Liu, 2016; Krause, 2015; Nelson-Coffey, Fritz, Lyubomirsky, & Cole, 2017; Steele et al., 2008). کمک غیرپولی به غریبه­ها در موقعیت­های اضطراری به معنای کمک کردن مستقیم یا غیرمستقیم به یک فرد نیازمند غریبه در موقعیت­های اضطراری، شامل پیدا کردن کسی که بتواند در این شرایط کمک کند، یا تماس گرفتن با پلیس، آتش­نشانی و سایر ارگان­های ذیربط است (Gaesser, Dodds, & Schacter, 2017; E. Midlarsky et al., 2018).

کمک برنامه­ریزی­شده رسمی یک فعالیت مؤسسه­ای است که هدف آن، سود رساندن به افرادی فراتر از اعضای خانواده و دوستان نزدیک است (Ebner, Bailey, Horta, Joiner, & Chang, 2017). این زیرطبقه یکی از ابعاد اصلی رفتارهای جامعه­دوستانه و شامل کمک به سازمان­های خیریه و همچنین کمک به سازمان­های غیرخیریه- غیرانتفاعی است. سازمان­های خیریه در سطح ملی یا بین­المللی (مانند یونیسف42 و کمیته بین­المللی صلیب سرخ43) به افراد نیازمند کمک می­کنند (Bruine de Bruin & Ulqinaku, 2021). کمک به مؤسسات خیریه شامل کمک­های پولی و غیرپولی است. کمک­های پولی به سازمان­های خیریه به عنوان شکلی شایع و به آسانی قابل درک از رفتار جامعه­دوستانه مطرح است (Bailey et al., 2013; J. N. Beadle et al., 2015; Bruine de Bruin & Ulqinaku, 2021; Cavallini et al., 2021; Hubbard et al., 2016; James, 2011; Juhl et al., 2020; Lockwood, Abdurahman, Gabay, Drew, Tamtn, et al., 2021; Mayr & Freund, 2020; E. Midlarsky & Hannah, 1989; Wenner & Randall, 2016; Whillans et al., 2016). کمک­های غیرپولی شامل داوطلبی­گری44و اهدای کالا به یک مؤسسه خیریه است. «داوطلبی­گری» نوع خاصی از کمک­های برنامه­ریزی­شده رسمی است که به عنوان یک اقدام پایدار از کمک­های غیرپولی به سود فقرا و نیازمندان به مؤسسات خیریه مذهبی و غیرمذهبی تعریف می­شود (Cavallini et al., 2021; Foy et al., 2013; Jiranek et al., 2013; Konrath & Handy, 2021; Mayr & Freund, 2020; Perez et al., 2021). اهدای کالا عبارت است از اهدای پوشاک یا وسایل منزل به یک مؤسسه خیریه که به سود افراد نیازمند کار می­کند (Cho et al., 2021; Sin et al., 2020).

بُعد دیگر رفتار جامعه­دوستانه کمک به سازمان‌های غیرخیریه- غیرانتفاعی مانند بیمارستان‌ها، مدارس و مؤسسات تحقیقاتی است که هدف اصلی آنها دستیابی به هدفی غیر از کسب سود برای خود است (Bierhoff, 2005). در پژوهش حاضر، کمک به مؤسسات اجتماعی غیرانتفاعی شامل دو بُعد کمک پولی و غیرپولی به این مؤسسات است. کمک پولی به عنوان کمک مالی به این سازمان­ها تعریف می­شود (Whillans et al., 2016). کمک غیرپولی به داوطلبی­گری و اهدای اعضای بدن45 اشاره دارد. داوطلبی­گری، مشارکت داوطلبانه و برنامه­ریزی­شده در سازمان­ها یا گروه­هایی است که به دنبال کسب منافع اجتماعی هستند (Foy et al., 2013; Sin et al., 2020; Wenner & Randall, 2016). داوطلبی­گری در سازمان‌های غیرانتفاعی شامل فعالیت در حوزه‌های اجتماعی و زیست­محیطی و یا در حمایت از ارزش‌های دینی یا غیردینی است (Bailey, Ebner, & Stine-Morrow, 2021; Chi, Almeida, Charles, & Sin, 2021; Foy et al., 2013; Han, Roberts, Mutchler, & Burr, 2020; Konrath & Handy, 2021; Livi et al., 2020; Mann, Boeder, Tse, Graham, & Nakamura, 2022; Motsenok & Ritov, 2021; Nakamura, Tse, & Mann, 2021; Perez et al., 2021; Qu et al., 2020; Eva Serrat Graboleda et al., 2021; Sin et al., 2020; Vecina & Fernando, 2013; Wenner & Randall, 2016). یکی دیگر از رفتارهای جامعه­دوستانه رسمی، اهدای اعضای بدن مانند اهدای خون، پلاکت، پلاسما، مغز استخوان، یا سایر اندام­های بدن (مانند کلیه، کبد) به بیماران نیازمند است (Cavallini et al., 2021; Cho et al., 2021; Foy et al., 2013; Steele et al., 2008).

رفتارهای دوست­دار محیط زیست به عنوان اقدامات فردی یا گروهی برای حفاظت از محیط زیست تعریف می­شود. این رفتارها شامل استفاده از وسایل نقلیه عمومی، بازیافت، رفتار خرید سبز46، صرفه­جویی در مصرف انرژی و مشارکت در سازمان­های زیست­محیطی است (Mayr & Freund, 2020; Nelson-Coffey et al., 2017).

بحث

نتایج این مطالعه نشان داد که گرایش‌های جامعه­دوستانه و رفتارهای جامعه­دوستانه، دو بُعد اصلی جامعه‌دوستی در دوران سالمندی هستند. گرایش‌های جامعه­دوستانه به انگیزه­های افراد برای کمک به دیگران اشاره دارد و شامل همدلی، هنجارهای جامعه­دوستانه، گرایش­های فطری و تمایلات نسل­پرورانه است. رفتارهای جامعه­دوستانه به عنوان بُعد رفتاری جامعه­دوستی، به رفتارهایی اطلاق می­شود که در موقعیت­های معمولی و اضطراری به سود دیگران انجام شوند. این رفتارها شامل کمک­های خودجوش غیررسمی، کمک­های برنامه­ریزی­شده رسمی و رفتارهای دوست­دار محیط زیست است. این رفتارها به طور عامدانه و ارادی، نسبت به افراد با فاصله اجتماعی نزدیک یا دور انجام می­شوند (Best & Freund, 2021; Gong et al., 2019; Pornpattananangkul et al., 2017).

در مطالعات، ارتباط متقابلی میان گرایش‌های جامعه­دوستانه، رفتارهای جامعه­دوستانه و بهزیستن مشاهده شده است (Bruine de Bruin & Ulqinaku, 2021; E.  Midlarsky, 1991; Vecina & Fernando, 2013). بطور خلاصه، رفتارهای جامعه­دوستانه به بهزیستن دیگران کمک می­کنند (Dovidio et al., 2009). بِیلی و همکاران47(2021) جامعه‌دوستی را به‌عنوان تمایلات و رفتارهایی تعریف می‌کنند که در جهت بهزیستن دیگران است (Bailey et al., 2021). پنر و همکاران48(2005) همچنین اشاره کرد که جامعه‌دوستی دارای سه سطح خرد، میانی و کلان – یعنی سطح گرایش‌های جامعه­دوستانه و روان‌شناختی سالمندان؛ سطح مبادلات بین کمک­کننده و دریافت­کننده کمک در حوزه­های خاص؛ و کاربردهای گسترده­تر در خانواده­ها، گروه­ها، نهادها و جوامع است (Penner et al., 2005). بنا بر این تعاریف، جامعه‌دوستی پدیده‌ای است که شامل دو وجه گرایشی و رفتاری است. برخی مطالعات نیز نشان می­دهند که مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی، یک مفهوم چندوجهی است (Ebner et al., 2017; Mayr & Freund, 2020). علاوه بر این، هر وجه شامل ابعادی درون خود است (Cavallini et al., 2021).

در مورد وجه گرایشی مفهوم جامعه‌دوستی، باید توجه داشت که افراد مختلف تحت تأثیر انگیزه­های مختلف رفتارهای جامعه­دوستانه را از خود نشان می­دهند. این انگیزه­ها ممکن است برای هر فردی که کمک می­کند، متفاوت باشد (Bailey et al., 2021). انگیزه افرادی که دست به این رفتارها می­زنند، انجام وظایف شغلی نیست (Bierhoff, 2005). مطالعات زیادی در حوزه جامعه‌دوستی در دوران سالمندی مرتبط با بُعد همدلی هستند (Bailey et al., 2020; Beadle & De La Vega, 2019; J. N. Beadle et al., 2015; Cavallini et al., 2021; Jiranek et al., 2013; Juhl et al., 2020; Livi et al., 2020; Mayr & Freund, 2020; Motamedi, 2019; Qu et al., 2020; Rosen et al., 2016; Rosi et al., 2019a; Sommerlad et al., 2021; Steele et al., 2008; Sze et al., 2012). مبتنی بر فرضیه همدلی- نوع­دوستی49، افراد تمایل زیادی به نشان دادن همدلی و کمک به افراد نیازمند در مواجهه با آنها دارند (Batson, Shaw, & Slingsby, 1991).

در این مطالعه، هنجارهای جامعه­دوستانه، از جمله مسئولیت اجتماعی و عدالت اجتماعی، به دلیل تفاوت در فرهنگ شهری یا خرده­فرهنگ‌ها، باعث ایجاد رفتارهای جامعه­دوستانه می‌شوند. برخی نظریه­پردازان بر نقش این هنجارها در تبیین رفتارهای جامعه­دوستانه تأکید می­کنند. آنها بر این عقیده هستند که درونی­سازی این هنجارها موجب انجام رفتارهای جامعه­دوستانه در افراد است (Myers, 1990). براساس نظریه رفتار برنامه­ریزی­شده50، یکی از عوامل تعیین­کننده رفتار جامعه­دوستانه، هنجارهای ذهنی51 است. این هنجارها، فشارهای اجتماعی ادراک­شده برای مشارکت (یا عدم مشارکت) در رفتارهای جامعه­دوستانه است و توسط باورهای جامعه تعیین می­شود (Ajzen, 1991). براساس هنجار مسئولیت اجتماعی، افراد باید به مستضعفان، بویژه آنهایی که به کمک بیرونی وابسته هستند، کمک نمایند، بدون اینکه انتظاری در قبال آن داشته باشند (Berkowitz, 1972). هنجار عدالت اجتماعی، قاعده‌ای است که براساس آن افراد به کسانی که برای جامعه زحمت کشیده­اند، اما منفعت مناسب را کسب نکرده­اند، کمک می­کنند و به کسانی که خودشان مسئول گرفتاری خودشان هستند، کمک نمی­کنند (Wiggins, Wiggins, & Zanden, 1994). نظریه عدالت، این هنجار را براساس این اصل توصیف می­کند که افراد جامعه تمایل به کاهش نابرابری­ها در جامعه خود دارند (Bierhoff, 2005; Jiranek et al., 2013).

در مورد زیرطبقه گرایش­های فطری متشکل از توافق­پذیری و قضاوت اخلاقی، باید توجه داشت که این گرایش­ها متمایز از انگیزه­های خودخواهانه مانند کسب مزیت مادی یا خوشحالی و رضایت درونی است (Kahana et al., 1987). بُعد قضاوت اخلاقی را می­توان با نظریه­ای به همین نام که توسط شِریف و همکاران52 (1965) ارائه شد، توضیح داد. براساس این نظریه، افرادی که نگرش مثبتی نسبت به جامعه­دوستی دارند، به احتمال زیاد درخواست کمک را می­پذیرند. در مقابل، افرادی که نگرش مثبتی نسبت به جامعه­دوستی ندارند، درخواست کمک را رد می­کنند. همچنین افرادی که قضاوت قوی ندارند، مشارکت نمی­کنند (Hovland & Sherif, 1980).

درخصوص زیرطبقه تمایلات نسل­پرورانه، نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون53 چنین بیان می‌کند که با افزایش سن، افراد تمایل بیشتری به نگرانی نسبت به دیگران، مانند نسل‌های آینده دارند (Au et al., 2004; McAdams & de St. Aubin, 1992; E. Midlarsky & Kahana, 1994; Elizabeth Midlarsky et al., 2015).

در وجه رفتاریِ مفهوم جامعه‌دوستی، کمک به نزدیکان به فعالیت‌هایی اطلاق می‌شود که از طریق آن‌ها فرد کمک‌های فیزیکی و مادی و یا حمایت عاطفی به خویشاوندان خود ارائه می‌کند (Bierhoff, 2005). سیالدینی و همکاران54 (1997) دریافتند که سالمندان به افرادی که به آنها نزدیک باشند، بیشتر از افرادی که از آنها دور هستند، کمک می­کنند (Cialdini, Brown, Lewis, Luce, & Neuberg, 1997). این یافته به نظریه تکاملی55 و انتخاب خویشاوندی56، مبانی بیولوژیکی و ژنتیکی رفتار، فرآیندهای رشدی و عوامل شخصیتی نسبت داده می­شود (Cialdini et al., 1997; Penner et al., 2005). براساس اصل تناسب فراگیر57، رفتارهای جامعه­دوستانه مانند مراقبت والدین از فرزندان، به خویشاوندان نیز تسری می­یابد و-بطور کلی- به افرادی که ممکن است در ردیف خویشاوندان قرار بگیرند، گسترش می­یابد (Bourke, 2011). با این وجود، رفتار جامعه­دوستانه به خویشاوندان، محدود نمی­شود، بلکه شامل کمک به افراد غریبه و اشکال مختلف حمایت­های پولی و غیرپولی در موقعیت­های معمولی و اضطراری نیز می­شود (Bierhoff, 2005). یک موقعیت اضطراری، موقعیتی است که بطور غیرمنتظره رخ می­دهد و هیچ انتظار یا برنامه خاصی برای بهترین پاسخ برای آن وجود ندارد (Piliavin., Dovidio., Gaertner, & Clark, 1981). در یک موقعیت اضطراری، یعنی زمانی که شخصی نیاز به کمک دارد، ممکن است فرد به موقعیت مورد نظر واکنش نشان دهد یا ندهد. واکنش­ها ممکن است از قهرمانی­گری58 تا بی­تفاوتی59 متغیر باشد (Einolf, 2008).

برخلاف کمک­های خودجوش، داوطلبی­گری نیازمند برنامه­ریزی، تعیین اولویت­ها و ایجاد هماهنگی بین توانایی­های فردی و کاری که باید داوطلبانه انجام شود، است (Bierhoff, 2005). نظریه رفتار برنامه­ریزی­شده مشارکت در رفتارهای جامعه­دوستانه برنامه­ریزی شده رسمی، بویژه داوطلبی­گری، را با مؤلفه «قصد60» توصیف می­کند. این نظریه نشان می‌دهد که احتمال مشارکت در فعالیت‌های جامعه­دوستانه، زمانی که سالمندان برای انجام این کارها برنامه‌ریزی کرده‌ و هدفی از انجام آن دارند، بیشتر از مواقعی است که برنامه‌ریزی قبلی یا هدفی از پیش­تعیین‌شده برای برای انجام آنها ندارند (Ajzen, 1991).

درنهایت، درخصوص بُعد رفتارهای دوست­دار محیط زیست، باید اذعان کرد که این رفتارها مبتنی بر خیرخواهی، احساس نگرانی و مسئولیت نسبت به محیط زیست است (Khoshbin et al., 2020). از نظریه ارزش-باور-هنجار61  برای تبیین رفتارهای عام انسانی و رفتارهای خاص افراد نسبت به محیط زیست استفاده می­شود (Oreg & Katz-Gerro, 2006). در این نظریه، ابعاد جهت­گیری ارزشی محیط زیست62 (ارزش­گذاری بر تمامی گونه­های محیط زیستی) و نوع­دوستی اجتماعی63 (آسایش سایر انسان­ها) در ارتباط با محیط زیست پیشنهاد شده است (De Groot & Steg, 2007).

نتیجه­‌گیری

در این مطالعه، ابعاد مفهومی جامعه­دوستی در دوران سالمندی با استفاده از روش مرور جامع شناسایی شد. با توجه به ماهیت چندوجهی این مفهوم و عوامل تعیین‌کننده مختلفی که این پدیده را شکل می‌دهند، بویژه در سالمندان، تعریف منسجمی در ادبیات مربوطه وجود ندارد. تعریف ارائه­شده در بسیاری از مطالعات، بیانگر گرایش فرد به مشارکت داوطلبانه در فعالیت­هایی سودمند برای دیگران و جامعه است (N. Eisenberg & Fabes, 1998; Penner et al., 2005). این گرایش، شامل همدلی، هنجارهای جامعه­دوستانه، گرایش­های فطری و تمایلات نسل­پرورانه فرد است که منجر به رفتارهای جامعه­دوستانه مختلف به سود افراد نیازمند جامعه و محیط زیست می­شود. بطور خلاصه، با توجه به مدل مفهومی ارائه شده در این پژوهش، جامعه‌دوستی در دوران سالمندی مفهومی چندوجهی و چندبعدی است که از گرایش‌ها و رفتارهای جامعه­دوستانه تشکیل شده است. جنبه‌ها و ابعاد مختلف مفهوم جامعه­دوستی در دوران سالمندی شناسایی‌شده در این مطالعه می‌تواند به عنوان مبنایی برای ارزیابی و برنامه‌ریزی ارتقاء جامعه­دوستی در سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.

تقدیر و تشکر

نویسندگان از تمامی محققانی که از مقالات­شان در این مطالعه استفاده شده است، قدردانی می­نمایند.

References

Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Journal of Organizational Behavior and the Human Decision Process(50), 179-211.

Arksey, H., & O’Malley, L. (2005). Scoping studies: towards a methodological framework. International Journal of Social Research Methodology, 8(1), 19-32. doi:10.1080/1364557032000119616

Asadollahi, A., Ismaeli, A., & Fani-Saberi, L. (2014). Health Index, Social Capital and Participatory Actions of Elderly People in Ahwaz City/Iran. Sociological studies, 7(23), 45-64.

Au, R., Seshadri, S., Wolf, P. A., Elias, M. F., Elias, P. K., Sullivan, L., . . . D’Agostino, R. B. (2004). New norms for a new generation: Cognitive performance in the Framingham offspring cohort. Experimental Aging Research, 30(4), 333-358. doi:10.1080/03610730490484380

Bailey, P. E., Brady, B., Ebner, N. C., & Ruffman, T. (2020). Effects of Age on Emotion Regulation, Emotional Empathy, and Prosocial Behavior. Journals of Gerontology Series B-Psychological Sciences and Social Sciences, 75(4), 802-810. doi:10.1093/geronb/gby084

Bailey, P. E., Ebner, N. C., & Stine-Morrow, E. A. L. (2021). Introduction to the Special Issue on Prosociality in Adult Development and Aging: Advancing Theory Within a Multilevel Framework. Psychology and Aging, 36(1), 1-9. doi:10.1037/pag0000598

Bailey, P. E., Ruffman, T., & Rendell, P. G. (2013). Age-related differences in social economic decision making: The ultimatum game. Journals of Gerontology – Series B Psychological Sciences and Social Sciences, 68(3), 356-363. doi:10.1093/geronb/gbs073

Batson, C., Shaw, L., & Slingsby, J. (1991). Practical implications of the empathy-altruism hypothesis: some reflections. In L. Montada & H.W. Bierhoff (Eds.), Altruism in social systems (pp. 27-40). Lewiston, NY: Hogrefe.

Baumsteiger, R., & Siegel, J. T. (2019). Measuring Prosociality: The Development of a Prosocial Behavioral Intentions Scale. Journal of Personality Assessment, 101(3), 305-314. doi:10.1080/00223891.2017.1411918

Beadle, J. N., & De La Vega, C. E. (2019). Impact of aging on empathy: Review of psychological and neural mechanisms. Frontiers in Psychiatry, 10(JUN). doi:10.3389/fpsyt.2019.00331

Beadle, J. N., Sheehan, A. H., Dahlben, B., & Gutchess, A. H. (2015). Aging, empathy, and prosociality. The journals of gerontology. Series B, Psychological sciences and social sciences, 70(2), 215-224. doi:10.1093/geronb/gbt091

Beadle, J. N., Sheehan, A. H., Dahlben, B., & Gutchess, A. H. (2015). Aging, Empathy, and Prosociality. Journals of Gerontology Series B-Psychological Sciences and Social Sciences, 70(2), 213-222. doi:10.1093/geronb/gbt091

Berkowitz, L. (1972). Social Norms, Feeling and Other Factors Affecting Helping and Altruism. In L, Berkowitz (dir.) Advances in experimental social psychology. New York: Academic press.

Best, R., & Freund, A. M. (2021). Beyond Money: Nonmonetary Prosociality Across Adulthood. Psychology and Aging, 36(1), 96-107. doi:10.1037/pag0000548

Bierhoff, H. W. (2005). Prosocial Behaviour (Social Psychology: A Modular Course (Hardcover)) Psychology Press.

Bjälkebring, P., Västfjäll, D., Dickert, S., & Slovic, P. (2016). Greater Emotional Gain from Giving in Older Adults: Age-Related Positivity Bias in Charitable Giving. Front Psychol, 7, 846. doi:10.3389/fpsyg.2016.00846

Bogliacino, F., Grimalda, G., Ortoleva, P., & Ring, P. (2017). Exposure to and recall of violence reduce short-term memory and cognitive control. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 114(32), 8505-8510. doi:10.1073/pnas.1704651114

Bonner, K., Koven, L. P., & Patrick, J. H. (2003). Effects of religiosity and spirituality on depressive symptoms and prosocial behaviors. Journal of Religious Gerontology, 14(2-3), 189-205. doi:10.1300/J078v14n02_07

Bourke, A. F. (2011). The validity and value of inclusive fitness theory. Proc Biol Sci, 278(1723), 3313-3320. doi:10.1098/rspb.2011.1465

Branscombe, N., & Baron, R. (2017). Social Psychology. Global Edition-Pearson Education Limited.

Bruine de Bruin, W., & Ulqinaku, A. (2021). Effect of mortality salience on charitable donations: Evidence from a national sample. Psychology and Aging, 36(4), 415-420. doi:10.1037/pag0000478

Caprara, G. V., & Steca, P. (2005). Self-efficacy beliefs as determinants of prosocial behavior conducive to life satisfaction across ages. Journal of Social and Clinical Psychology, 24(2), 191-217. doi:10.1521/jscp.24.2.191.62271

Caprara, G. V., & Steca, P. (2007). Prosocial agency: The contribution of values and self-efficacy beliefs to prosocial behavior across ages. Journal of Social and Clinical Psychology, 26(2), 218-239. doi:10.1521/jscp.2007.26.2.218

Cavallini, E., Rosi, A., Ceccato, I., Ronchi, L., & Lecce, S. (2021). Prosociality in aging: The contribution of traits and empathic concern. Personality and Individual Differences, 176. doi:10.1016/j.paid.2021.110735

CharitiesAidFoundation. (2021). World Giving Index 2021: A global view of giving trends. Available at: https://www.cafonline.org/about-us/publications/2021-publications/caf-world-giving-index-2021 .pdf [Access date 10/11/2021]. Retrieved from

Chi, K., Almeida, D. M., Charles, S. T., & Sin, N. L. (2021). Daily prosocial activities and well-being: Age moderation in two national studies. Psychol Aging, 36(1), 83-95. doi:10.1037/pag0000460

Cho, I., Daley, R. T., Cunningham, T. J., Kensinger, E. A., & Gutchess, A. (2021). Aging, Empathy, and Prosocial Behaviors During the COVID-19 Pandemic. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. doi:10.1093/geronb/gbab140

Cialdini, R. B., Brown, S. L., Lewis, B. P., Luce, C., & Neuberg, S. L. (1997). Reinterpreting the empathy-altruism relationship: when one into one equals oneness. J Pers Soc Psychol, 73(3), 481-494.

Crain, W. (2014). Theories of development: concepts and applications: Pearson Education.

De Groot, J. I. M., & Steg, L. (2007). Value Orientations and Environmental Beliefs in Five Countries: Validity of an Instrument to Measure Egoistic, Altruistic and Biospheric Value Orientations. Journal of Cross-Cultural Psychology, 38(3), 318-332. doi:10.1177/0022022107300278

Dovidio, J. F., Gaertner, S. L., Shnabel, N., Saguy, T., & Johnson, J. (2009). Recategorization and Prosocial Behavior The Psychology of Prosocial Behavior (pp. 191-207).

Ebner, N. C., Bailey, P. E., Horta, M., Joiner, J. A., & Chang, S. W. C. (2017). Multidisciplinary perspective on prosociality in aging Social cognition: Development across the life span. (pp. 303-325). New York, NY, US: Routledge/Taylor & Francis Group.

Einolf, C. J. (2008). Empathic concern and prosocial behaviors: a test of experimental results using survey data. Soc Sci Res, 37(4), 1267-1279. doi:10.1016/j.ssresearch.2007.06.003

Eisenberg, N., & Fabes, R. A. (1998). Prosocial development. In N. Eisenberg & W. Damon, Handbook of child psychology (vol. 3, pp. 701-778). New York: John Wiley & Sons.

Eisenberg, N., Hofer, C., Sulik, M. J., & Liew, J. (2014). The development of prosocial moral reasoning and a prosocial orientation in young adulthood: Concurrent and longitudinal correlates. Developmental Psychology, 50(1), 58–70.

Eisenberg, N., & Miller, P. A. (1987). The relation of empathy to prosocial and related behaviors. Psychological Bulletin, 101(1), 91-119. doi:10.1037/0033-2909.101.1.91

Foy, C. G., Vitolins, M. Z., Case, L. D., Harris, S. J., Massa-Fanale, C., Hopley, R. J., . . . Gaspari, J. (2013). Incorporating prosocial behavior to promote physical activity in older adults: Rationale and design of the Program for Active Aging and Community Engagement (PACE). Contemporary Clinical Trials, 36(1), 284-297. doi:10.1016/j.cct.2013.07.004

Gaesser, B., Dodds, H., & Schacter, D. L. (2017). Effects of aging on the relation between episodic simulation and prosocial intentions. Memory, 25(9), 1272-1278. doi:10.1080/09658211.2017.1288746

Gong, X., Zhang, F., & Fung, H. H. (2019). Are Older Adults More Willing to Donate? the Roles of Donation Form and Social Relationship. Journals of Gerontology – Series B Psychological Sciences and Social Sciences, 74(3), 440-448. doi:10.1093/geronb/gbx099

Gottlieb, B. H., & Sevigny, A. (2016). Social usefulness: Theory and evidence concerning a late life identity construct. International Journal of Aging and Human Development, 83(4), 333-365. doi:10.1177/0091415016655165

Han, S. H., Roberts, J. S., Mutchler, J. E., & Burr, J. A. (2020). Volunteering, polygenic risk for Alzheimer’s disease, and cognitive functioning among older adults. Social Science and Medicine, 253. doi:10.1016/j.socscimed.2020.112970

Hao, J., & Liu, Y. C. (2016). A Mind-Reader Does Not Always Have Deontological Moral Judgments and Prosocial Behavior: A Developmental Perspective. Front Psychol, 7. doi:10.3389/fpsyg.2016.01261

Hovland, C. I., & Sherif, M. (1980). Social judgment: Assimilation and contrast effects in communication and attitude change. Westport: Greenwood.

Hubbard, J., Harbaugh, W. T., Srivastava, S., Degras, D., & Mayr, U. (2016). A General Benevolence Dimension That Links Neural, Psychological, Economic, and Life-Span Data on Altruistic Tendencies. Journal of Experimental Psychology-General, 145(10), 1351-1358. doi:10.1037/xge0000209

James, R. N. (2011). Cognitive skills in the charitable giving decisions of the elderly. Educational Gerontology, 37(7), 559-573. doi:10.1080/03601271003689472

Jiranek, P., Kals, E., Humm, J. S., Strubel, I. T., & Wehner, T. (2013). Volunteering as a means to an equal end? the impact of a social justice function on intention to volunteer. Journal of Social Psychology, 153(5), 520-541. doi:10.1080/00224545.2013.768594

Juhl, J., Wildschut, T., Sedikides, C., Diebel, T., Cheung, W. Y., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2020). Nostalgia proneness and empathy: Generality, underlying mechanism, and implications for prosocial behavior. Journal of Personality, 88(3), 485-500. doi:10.1111/jopy.12505

Kahana, E., Bhatta, T., Lovegreen, L. D., Kahana, B., & Midlarsky, E. (2013). Altruism, helping, and volunteering: Pathways to well-being in late life. Journal of Aging and Health, 25(1), 159-187. doi:10.1177/0898264312469665

Kahana, E., Midlarsky, E., & Kahana, B. (1987). Beyond dependency, autonomy, and exchange: Prosocial behavior in late-life adaptation. Social Justice Research, 1(4), 439-459. doi:10.1007/BF01048387

Kettner, S. E., & Waichman, I. (2016). Old age and prosocial behavior: Social preferences or experimental confounds? Journal of Economic Psychology, 53, 118-130. doi:10.1016/j.joep.2016.01.003

Khoshbin, S., Zaeimdar, M., Moogouie, R., & Hejazi, R. (2020). Studying the Effective Factors on the Pro-Environmental Behaviors: (Emphasizing on the Role of Gender in Tehran Citizens). Iranian Journal of Sociology, 21(4), 123-148. doi:10.22034/jsi.2020.246876

Konrath, S., & Handy, F. (2021). The Good-looking Giver Effect: The Relationship Between Doing Good and Looking Good. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 50(2), 283-311. doi:10.1177/0899764020950835

Krause, N. (2015). Religious Doubt, Helping Others, and Psychological Well-Being. Journal of Religion and Health, 54(2), 745-758. doi:10.1007/s10943-014-9977-1

Lay, J. C., & Hoppmann, C. A. (2015). Altruism and Prosocial Behavior. In N. A. Pachana (Ed.), Encyclopedia of Geropsychology (pp. 1-9). Singapore: Springer Singapore.

Lindenberg, S. (2006). Prosocial Behavior, Solidarity, and Framing Processes Solidarity and prosocial behavior: An integration of sociological and psychological perspectives. (pp. 23-44). New York, NY, US: Springer Science + Business Media.

Livi, S., De Cristofaro, V., Theodorou, A., Rullo, M., Piccioli, V., & Pozzi, M. (2020). When motivation is not enough: Effects of prosociality and organizational socialization in volunteers’ intention to continue volunteering. Journal of Community & Applied Social Psychology, 30(3), 249-261. doi:10.1002/casp.2446

Lockwood, P. L., Abdurahman, A., Gabay, A. S., Drew, D., Tamm, M., Husain, M., & Apps, M. A. J. (2021). Aging Increases Prosocial Motivation for Effort. Psychological Science. doi:10.1177/0956797620975781

Lockwood, P. L., Abdurahman, A., Gabay, A. S., Drew, D., Tamtn, M., Husain, M., & Apps, M. A. J. (2021). Aging Increases Prosocial Motivation for Effort. Psychological Science, 32(5), 668-681. doi:10.1177/0956797620975781

Mann, A. S., Boeder, J., Tse, D. C. K., Graham, L., & Nakamura, J. (2022). Solitary Prosociality in Later Life: An Experience Sampling Study. Res Aging, 1640275211062124. doi:10.1177/01640275211062124

Mayr, U., & Freund, A. M. (2020). Do We Become More Prosocial as We Age, and if So, Why? Current Directions in Psychological Science, 29(3), 248-254. doi:10.1177/0963721420910811

McAdams, D. P., & de St. Aubin, E. (1992). A theory of generativity and its assessment through self-report, behavioral acts, and narrative themes in autobiography. Journal of Personality and Social Psychology, 62(6), 1003-1015. doi:10.1037/0022-3514.62.6.1003

Midlarsky, E. (1991). Helping as Coping. In M. S. Clark (Ed.), Prosocial Behavior (pp. 238-264): Sage: Newbury Park.

Midlarsky, E., & Hannah, M. E. (1989). The generous elderly: naturalistic studies of donations across the life span. Psychol Aging, 4(3), 346-351. doi:10.1037//0882-7974.4.3.346

Midlarsky, E., & Kahana, E. (1994). Altruism in later life: SAGE Publications.

Midlarsky, E., Kahana, E., & Belser, A. (2015). Prosocial behavior in late life The Oxford handbook of prosocial behavior. (pp. 415-432). New York, NY, US: Oxford University Press.

Midlarsky, E., Pirutinsky, S., Chakrabarti, D., & Cohen, F. (2018). Visualized prosocial behavior and emotion in late life. Journal of Positive Psychology, 13(5), 485-493. doi:10.1080/17439760.2017.1315646

Moatamedi, A. (2019). Prosocial Behavior Prediction in the Elderly Based on the Relationship with God and Demographic Characteristics. Counseling Culture and Psycotherapy, 10(37), 41-62. doi:10.22054/qccpc.2019.38150.2036

Mohammadi, E., Allahyari, T., Darvishpoor Kakhaki, A., Saraei, H., & Fereshtehnejad, S. M. (2017). Analysis of Being Active Based on Older Adults’ Experience: A Qualitative Study of Active Aging Strategies. Salmand: Iranian Journal of Ageing, 11(4), 504-517. doi:10.21859/sija-1104504

Motamedi, A. (2019). Prosocial Behavior Prediction in the Elderly Based on the Relationship with God and Demographic Characteristics. Counseling Culture and Psycotherapy, 10(37), 41-62. doi:10.22054/qccpc.2019.38150.2036

Motsenok, M., & Ritov, I. (2021). The effect of perceived financial vulnerability on prosocial activity. Journal of Behavioral Decision Making, 34(1), 35-46. doi:10.1002/bdm.2198

Myers, D. G. (1990). Social psychology. New York: Mc Graw-Hill Publishing company.

Nakamura, J., Tse, D. C. K., & Mann, A. S. (2021). Quality of experience in prosocial activity and intent to continue: An experience sampling study. Psychol Aging. doi:10.1037/pag0000658

Nelson-Coffey, S. K., Fritz, M. M., Lyubomirsky, S., & Cole, S. W. (2017). Kindness in the blood: A randomized controlled trial of the gene regulatory impact of prosocial behavior. Psychoneuroendocrinology, 81, 8-13. doi:10.1016/j.psyneuen.2017.03.025

Nguyen, N. P., Kim, S. Y., Daheim, J., & Neduvelil, A. (2020). Social Contribution and Psychological Well-Being among Midlife Adults with Chronic Pain: A Longitudinal Approach. Journal of Aging and Health, 32(10), 1591-1601. doi:10.1177/0898264320947293

Nooien, A., Kajbaf, M. B., & Foroudastan, M. (2013). Prosocial Behaviors and Altruism among Citizens of Isfahan. Journal of Applied Sociology, 24(2), 201-220.

Oreg, S., & Katz-Gerro, T. (2006). Predicting Proenvironmental Behavior Cross-Nationally: Values, the Theory of Planned Behavior, and Value-Belief-Norm Theory. Environment and Behavior, 38(4), 462-483. doi:10.1177/0013916505286012

Penner, L. A., Dovidio, J. F., Piliavin, J. A., & Schroeder, D. A. (2005). Prosocial Behavior: Multilevel Perspectives. Annu Rev Psychol, 56, 365-392. doi:10.1146/annurev.psych.56.091103.070141

Perez, M., Aragón, S., Liberty, A., Campos, T., Loving, R., & Romero, A. (2021). Development of a Prosocial Behavior Scale for Adults in Mexico [article in Spanish]. 61, 65-79. doi:10.21865/RIDEP61.4.05

Piliavin., J. A., Dovidio., J. F., Gaertner, S. L., & Clark, R. D. (1981). Emergency Intervention. New York: Academic Press.

Pornpattananangkul, N., Chowdhury, A., Feng, L., & Yu, R. (2017). Social Discounting in the Elderly: Senior Citizens are Good Samaritans to Strangers. Journals of Gerontology – Series B Psychological Sciences and Social Sciences, 74(1), 52-58. doi:10.1093/geronb/gbx040

Qu, H., Konrath, S., & Poulin, M. (2020). Which types of giving are associated with reduced mortality risk among older adults? Personality and Individual Differences, 154. doi:10.1016/j.paid.2019.109668

Razavizadeh, N., & Mohammadpour, A. (2010). Hermeneutical Construction of Existed Experience of Donors Contributing to School Build-ing. 3(Issue 10-11), 41-65.

Romano, A., Bortolotti, S., Hofmann, W., Praxmarer, M., & Sutter, M. (2021). Generosity and cooperation across the life span: A lab-in-the-field study. Psychology and Aging, 36(1), 108-118. doi:10.1037/pag0000457

Rosen, J. B., Brand, M., & Kalbe, E. (2016). Empathy Mediates the Effects of Age and Sex on Altruistic Moral Decision Making. Frontiers in Behavioral Neuroscience. doi:http://dx.doi.org/10.3389/fnbeh.2016.00067

Rosi, A., Nola, M., Lecce, S., & Cavallini, E. (2019a). Prosocial behavior in aging: which factors can explain age-related differences in social-economic decision making? International Psychogeriatrics, 31(12), 1747-1757. doi:10.1017/s1041610219000061

Rosi, A., Nola, M., Lecce, S., & Cavallini, E. (2019b). Prosocial behavior in aging: which factors can explain age-related differences in social-economic decision making? Int Psychogeriatr, 31(12), 1747-1757. doi:10.1017/s1041610219000061

Serrat Graboleda, E., Gonzalez-Carrasco, M., Aznar, F. C., & Cerrato, S. M. (2019). Prosociality as a Form of Productive Aging: Predictors and Their Relationship With Subjective Well-Being. Research in Gerontological Nursing, 12(1), 6-6. doi:10.3928/19404921-20181204-01

Serrat Graboleda, E., González, M., Casas, F., Malo Cerrato, S., Liebana, D., & Roqueta-Vall-Llosera, M. (2021). Factors Favoring and Hindering Volunteering by Older Adults and Their Relationship with Subjective Well-Being: A Mixed-Method Approach. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18, 6704. doi:10.3390/ijerph18136704

Shane, J., Niwa, E. Y., & Heckhausen, J. (2021). Prosociality across adulthood: A developmental and motivational perspective. Psychology and Aging, 36(1), 22-35. doi:10.1037/pag0000514

Sin, N. L., Klaiber, P., Wen, J. H., & DeLongis, A. (2020). Helping Amid the Pandemic: Daily Affective and Social Implications of COVID-19-Related Prosocial Activities. The Gerontologist, 61(1), 59-70. doi:10.1093/geront/gnaa140

Sommerlad, A., Huntley, J., Livingston, G., Rankin, K. P., & Fancourt, D. (2021). Empathy and its associations with age and sociodemographic characteristics in a large UK population sample. PLoS ONE, 16(9 September 2021). doi:10.1371/journal.pone.0257557

Steele, W. R., Schreiber, G. B., Guiltinan, A., Nass, C., Glynn, S. A., Wright, D. J., . . . Garratty, G. (2008). The role of altruistic behavior, empathetic concern, and social responsibility motivation in blood donation behavior. Transfusion, 48(1), 43-54. doi:10.1111/j.1537-2995.2007.01481.x

Sze, J. A., Gyurak, A., Goodkind, M. S., & Levenson, R. W. (2012). Greater Emotional Empathy and Prosocial Behavior in Late Life. Emotion, 12(5), 1129-1140. doi:10.1037/a0025011

Tricco, A. C., Lillie, E., Zarin, W., O’Brien, K., Colquhoun, H., Kastner, M., . . . Straus, S. E. (2016). A scoping review on the conduct and reporting of scoping reviews. BMC Med Res Methodol, 16, 15. doi:10.1186/s12874-016-0116-4

Vecina, M. L., & Fernando, C. (2013). Volunteering and well-being: is pleasure-based rather than pressure-based prosocial motivation that which is related to positive effects? Journal of Applied Social Psychology, 43(4), 870-878. doi:10.1111/jasp.12012

Wenner, J. R., & Randall, B. A. (2016). Predictors of Prosocial Behavior: Differences in Middle Aged and Older Adults. Personality and individual differences, 101, 322-326. doi:10.1016/j.paid.2016.05.367

Whillans, A. V., Dunn, E. W., Sandstrom, G. M., Dickerson, S. S., & Madden, K. M. (2016). Is Spending Money on Others Good for Your Heart? Health Psychology, 35(6), 574-583. doi:10.1037/hea0000332

Wiggins, J., Wiggins, B., & Zanden, J., V. (1994). Social Psychology. New York: Mc Graw-Hill Publishing company.

[1] Prosociality

2 Social glue

3 Charitable Aid Foundation (CAF)

4 World Giving Index (WGI)

5 Helping a stranger

6 Donating money

7 Volunteering time

8 Arksey H, & O’Malley L

9 Identifying the research question

10 Identifying the relevant studies

11 Study selection

12 Charting the data

13 Collating, summarizing, and reporting the results

14 Dictator Game

15 Ultimatum Game

16 Prisoner’s Dilemma Game

17 Prosocial Dispositions

18 Prosocial Behaviors

19 Empathy

20 Perspective-taking

21 Empathic concern

22 Prosocial norms

23 Social responsibility

24 Social justice

25 Innate tendencies

26 Agreeableness

27 Moral judgment

28 Generative desires

29 Informal Spontaneous Helping

30 Helping close others

31 Helping strangers

32 Formal Planned Helping

33 Helping charitable organizations

34 Helping non-charitable, non-profit organizations

35 Pro-environmental Behaviors

36 Tangible support

37 Emotional support

38 Informational support

39 Financial support

40 Instrumental support

41 Custodial care

42 UNICEF

43 International Committee of the Red Cross

44 Volunteerism

45 Organ donation

46 Green purchasing behavior

47 Bailey et al.

48 Penner et al.

49 Empathy-altruism hypothesis

50 Theory of planned behavior (TPB)

51 Subjective norms

52 Sherif et al.

53 Erikson’s theory of psychosocial development

54 Cialdini et al.

55 Evolutionary theory

56 Kin selection

57 Principle of inclusive fitness

58 Heroism

59 Apathy

60 Intention

61 Value-belief-norm theory

62 Biospheric

63 Altruistic

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *