بررسی فرایند شکل گیری سازمان های مردم نهاد (با تأکید بر سازمان های زنان) از خلال تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران معاصر در دوران پهلوی

پدیدآور: نرگس سلیمان قرقی

هدف این پژوهش دست‌یابی به مدلی تحلیلی برای شناخت فرایند شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد (با تاکید خاص بر تشکل‌های زنان) در دوره‌‌ی تاریخی پهلوی اول و دوم است تا ما را درجهت فهم جامعه مدنی کنونی ایران یاری رساند. با توجه به گسترده بودن موضوع، تلاش شده‌است که برش‌های تاریخی در دوره پهلوی اول و دوم -که از نظر نگارنده در ارتباط با شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد و بااهمیت برای جامعه مدنی آن دوره است- شناخته شود و از میان این برش‌ها خوانشی تحلیلی از نقش تشکل‌های زنان به عنوان نوعی از سازمان‌های مردم‌نهاد در شکل‌گیری جامعه مدنی ارائه دهیم و نهایتا به مدلی تحلیلی از فرایند شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد در دوره‌ی پهلوی اول و دوم دست یابیم. پژوهش حاضر در راستای پاسخگویی به پرسش اساسی زیر انجام می‌شود: – چگونه سازمان‌های مردم‌نهاد (با تأکید خاص بر تشکل‌های زنان) به عنوان نمادی از جامعه‌مدنی در برش‌های تاریخی میان سال‌های 1304-1357 شکل می‌گیرند؟ در جهت پاسخ به این پرسش، تلاش می‌شود تا تصویری کلی از ارتباط جامعه مدنی و فرایند نوسازی در این دوره تاریخی ترسیم شود و از این رو در پژوهش حاضر پاسخ به پرسش‌های زیر نیز ضروری است: 1- شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد (تشکل‌های زنان) چه تأثیری بر شکل‌گیری جامعه مدنی و فرایند مدرنیته در ایران داشته‌است؟ 2- فرایند نوسازی و مدرنیته چه تأثیری بر شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد (تشکل‌های زنان) داشته‌است؟ همانطور که در ابتدا گفته شد در خلال بررسی های انجام شده که براساس نقاط عطف تاریخی بین سال‌های 1304 تا 1357 صورت پذیرفته تلاش شده است توضیحی از چگونگی شکل گیری این سازمان ها و تاثیرش بری جامعه مدنی بدست آوریم.

کلیدواژه‌ها: سازمان های مردم نهاد،تشکل های زنان،جامعه مدنی

منبع:https://ganj-edge.irandoc.ac.ir/