اهم اهداف اجتماعی دین در قرآن (عدالت، وفای به عهد، احسان)

پدیدآور: سیده‌راضیه علوی‌نژاد استاد راهنما: کاظم قاضی‌زاده استاد مشاور: احمد غلامعلی

اسلام مکتب عدل و اعتدال است و مهم‌ترین هدف از تعالیم دینی، اصلاح اجتماع بشری است و قرآن به‌عنوان کتاب سعادت بشر، در حوزه نظام اجتماعی، اهداف ارزشمندی همچون عدالت، قسط، وفای به عهد و احسان را مطرح نموده و به‌عنوان مولفه‌های تأثیرگذار بر تحقق جامعه آرمانی، به آن‌ها توجه نموده است. این پایان‌نامه با عنوان اهم اهداف اجتماعی دین (عدالت، احسان، وفای به عهد) باهدف آشنایی هر چه بیشتر با معارف ناب قرآنی و به کار بردن آن‌ها در زندگی فردی و اجتماعی، نگارش یافته است. در فصل دوم با عنوان جایگاه عدالت و قسط در قرآن کریم با ارائه مباحثی مانند مفهوم شناسی عدالت، جایگاه و اهمیت عدالت اجتماعی، برخی از آثار اجتماعی آن ذکر گردیده است و سرانجام ارکان برقراری عدالت اجتماعی بررسی گردیده است. در فصل سوم و چهارم موضوع وفای به عهد و احسان موردبررسی قرارگرفته است که به مباحث مهمی همچون معنا و مفهوم و اهمیت، جایگاه و آثار اجتماعی این دو هدف اجتماعی پرداخته‌شده و به پیامدهای شوم عهدشکنی و حوزه‌های مختلف احسان اشاره گردیده است. در فصل ششم نیز ارتباط احسان با عدالت و وفای به عهد و لزوم مدیریت احسان بر روابط انسانی ذکرشده است. از منظر قرآن، عدالت، در تمامی مسائل عقیده‌ای، علمی، فردی، اجتماعی، اخلاقی و حقوقی ریشه دوانده و هیچ‌یک از آن‌ها خالی از روح عدل نیست. از منظر قرآن کریم، مردم باید چنان با آموزه‌های اسلامی ساخته شوند که خود مجری قسط و عدل باشند چنان‌که به‌وضوح، هدف از ارسال رسولان را با عبادت «لیقوم الناس بالقسط» تبیین نموده و بر این اساس، ترسیم گویایی از چهره اسلام درزمینه تعلیم و تربیت و گسترش عدل و داد و اجرای قسط در جامعه انسانی ارائه میدارد چراکه در ابتدای آیه، از بینات و دلایل روشن و کتب آسمانی و معیار سنجش ارزش‌ها و بیان احکام قوانین کمک میگیرد و پایه را بر انقلاب فکری و فرهنگی میگذارد و از عقل و منطق استمداد میجوید. قرآن کریم در راستای ارائه طرحی بیبدیل برای تربیت انسانی و جامعه آرمانی اهداف ارزشمند دیگری چون وفای به عهد و احسان را مطرح میدارد و آن‌ها را از الزامات اخلاقی بشر دانسته و ضمن تشویق و ترغیب دین‌داران به آن‌ها، عدم پایبندی به آن را مستلزم عقاب اخروی میداند.

کلیدواژه ها:اهداف اجتماعی دین،اخلاق،عدالت،وفای به عهد،احسان